ANP

De vier grote steden vinden dat de voorgestelde 'Airbnb-wet' niet ver genoeg gaat. Gisteren stuurde minister van Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat er een registratieplicht komt voor huiseigenaren die hun huis aan toeristen verhuren. Op overtreding staat een boete van maximaal 83.000 euro. Daartegenover staat dat steden moeten aantonen dat er schaarste is op de woningmarkt.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hadden aangedrongen op de wet, maar de steden vinden dat er ook verplichtingen moeten komen voor platforms als Airbnb, Booking en Expedia, meldt de NRC. Ook vinden ze het teleurstellend dat handhaving van de regels bij hen komt te liggen. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) noemt het in de krant een "halve maatregel".

Europese richtlijnen

Mensen die hun huis willen verhuren, moeten een registratienummer aanvragen bij de gemeente. Dat nummer moet in de advertentie vermeld staan. Zo kunnen gemeenten controleren of verhuurders zich aan de regels houden, maar dat moeten ze wel zelf doen. De wethouders van de grote steden hadden graag gezien dat de platforms gedwongen worden om advertenties zonder nummer te weigeren.

Minister Van Veldhoven laat schriftelijk aan NRC weten dat dit wetsvoorstel het maximaal haalbare is binnen de Europese richtlijnen. "Om verdergaande maatregelen richting de platforms mogelijk te maken is langdurige inzet in Brussel vereist", schrijft ze.

STER reclame