Alfons Groenendijk Pro Shots

Alfons Groenendijk is opgestapt als trainer van ADO Den Haag. Aanleiding zijn de teleurstellende resultaten van de club in dit seizoen. Assistent-trainer Dirk Heesen neemt voorlopig de taken van de hoofdcoach over.

"De prestaties zijn dit seizoen slecht en ik had niet het gevoel dat ik dit snel zou kunnen ombuigen", zegt Groenendijk in een verklaring.

De 55-jarige Groenendijk stond sinds februari 2017 aan het roer in Den Haag en was daarmee de langstzittende trainer in de eredivisie. Hij volgde destijds Zeljko Petrovic op.

'Een frisse wind'

Met ADO eindigde hij de afgelopen twee seizoenen in het linkerrijtje van de eredivisie. Maar dit seizoen bleven de resultaten uit. Met elf punten uit vijftien wedstrijden staat ADO momenteel voorlaatste. In het KNVB-bekertoernooi was de eerste ronde het eindstation na een 3-0 nederlaag bij Fortuna Sittard.

"Voor de toekomst van ADO Den Haag is het goed als er iets gebeurt", aldus Groenendijk. "Een frisse wind, met een ander gezicht voor de groep, kan wel iets doen met het team. Daarom denk ik dat dit de juiste keuze is, hoe moeilijk het ook is."

Zaterdag ging ADO kansloos met 4-0 onderuit bij Heracles Almelo. Na afloop zei een teleurgestelde Groenendijk dat hij alles, na een nachtje slapen, eens goed op een rijtje moest zetten.

Groenendijk na nederlaag bij Heracles: 'Duidelijk dat het zo niet gaat'

Volgens algemeen directeur Mohammed Hamdi had de club nog vertrouwen in Groenendijk. "Fons had absoluut nog steun binnen ADO Den Haag, maar we respecteren zijn besluit. We zullen ons de komende tijd beraden over de wijze waarop we dit gaan oplossen."

Vierde vertrokken trainer

Groenendijk is al de vierde eredivisietrainer die dit seizoen voortijdig bij een club is vertrokken en de derde die dat op eigen initiatief doet.

Eind oktober diende Jaap Stam zijn ontslag in bij Feyenoord en afgelopen vrijdag kondigde Leonid Sloetski zijn vertrek bij Vitesse aan. Robert Maaskant werd op 11 november ontslagen als trainer van VVV-Venlo.

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 dat er begin december al vier eredivisietrainers zijn vertrokken.

STER reclame