Kinderen beschermen zich tegen besmetting mazelenvirus
NOS Nieuws

Dodental mazelenuitbraak Samoa loopt op, vooral veel kinderen ziek

Een mazelenuitbraak op het Polynesische eilandstaatje Samoa heeft aan zeker 53 mensen het leven gekost. Vooral kinderen jonger dan 5 jaar zijn bezweken aan de gevolgen van deze zeer besmettelijke ziekte.

Meer dan 3700 van de 200.000 bewoners van de eilanden zijn ziek, melden de autoriteiten. Twee zwangere vrouwen en een premature baby liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, melden lokale media. De medische voorzieningen op het eiland zijn niet berekend op de grote toestroom van ernstig zieke patiënten.

Dagelijks 100 nieuwe gevallen

Twee weken geleden is de noodtoestand uitgeroepen. Sindsdien zijn de scholen gesloten en moet de bevolking zich laten inenten. Toch komen er dagelijks zo'n 100 gevallen van de mazelen bij.

Nieuw-Zeeland en Australië hebben medici gestuurd die helpen met een grote vaccinatiecampagne. Unicef heeft inmiddels ruim 100.000 doses van het vaccin tegen mazelen geleverd. Op scholen, in kerken en in grote winkelcentra zijn mobiele klinieken ingericht waar mensen worden ingeënt. Het duurt twee weken voordat het vaccin daadwerkelijk bescherming biedt.

Een kind krijgt het vaccin tegen mazelen toegediend

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus en kan leiden tot ernstige complicaties met permanente schade, waaronder longontsteking en ontsteking van de hersenen. Het zeer besmettelijke virus kan dodelijk zijn, vooral bij kleine kinderen.

Vaccinatie-angst

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 'vaccinatie-angst' de oorzaak van de uitbraak. Een anti-vaccinatiegroep zou via sociale media foute informatie hebben gegeven en de angst hebben aangewakkerd nadat in 2018 twee baby's overleden. Hoewel later bleek dat de sterfgevallen werden veroorzaakt door medicijnen die verkeerd waren toegediend, besloot meer dan de helft van de ouders hun kind geen prik meer te laten geven,

Samoa ligt in de Stille Oceaan, tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï en is een populaire vakantiebestemming. Ook andere eilanden in Polynesië, zoals Tonga en Fiji, zijn getroffen door de mazelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl