In beslag genomen vuurwerk
NOS NieuwsAangepast

Politie: illegaal vuurwerk komt Nederland binnen via drugslijnen

Handelaren in illegaal vuurwerk lijken steeds meer gebruik te maken van drugsroutes om het vuurwerk naar Nederland te halen. Volgens de politie zoeken ze naar andere manieren, nu de pakkans bij het versturen van vuurwerk via de post te groot is geworden.

De distributielijnen komen in toenemende mate overeen met die voor de hennephandel. Het illegale vuurwerk wordt in het buitenland opgehaald en in Nederland verkocht vanuit bijvoorbeeld kofferbakken van auto's.

De illegale vuurwerkhandel via internet is sterk afgenomen, constateert de politie. Vorig jaar werd die handel een grote slag toegebracht toen vier Poolse verkoopsites voor illegaal vuurwerk uit de lucht werden gehaald, zei programmamanager Ruud Verkuijlen in het NOS Radio 1 Journaal. "De distributielijnen voor pakketpost staan sindsdien vrijwel droog."

Speciale gehoorbescherming

Als de politie bij iemand illegaal vuurwerk vindt, wordt dit jaar ook de gemeente ingelicht. Vervolgens wordt gekozen voor een gepaste aanpak, licht Verkuijlen toe in het AD. "Een woning in een flatgebouw krijgt bijvoorbeeld meer prioriteit dan een afgelegen huis."

Agenten die bij de jaarwisseling worden belaagd kunnen het geweld vanaf dit jaar meteen mobiel registreren. Vorig jaar moest dat nog na afloop van hun dienst, maar dat deden ze niet altijd.

Als voorbereiding op Oud en Nieuw kregen 18.000 agenten afgelopen maanden speciale gehoorbescherming aangemeten. Daarmee wordt het geluid van explosies sterk gedempt, terwijl geluid van bijvoorbeeld portofoons of collega's wel goed hoorbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl