Ajax na gemakzuchtige start ruim langs Twente, hattrick Lang

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Ajax

Ajax heeft ondanks een slechte start toch een overwinning op FC Twente geboekt. De koploper kwam in Enschede terug van een 2-0 achterstand en stelde na rust op orde op zaken, mede dankzij drie goals van de 20-jarige Noa Lang: 2-5.

Voor het oog van een kleine 30.000 toeschouwers toonde Twente met een blok van drie defensieve middenvelders weinig aanvallende intenties, maar die tactiek sorteerde aanvankelijk wel effect, mede door de gemakzuchtige start van Ajax.

Ziyech en Mazraoui leiden Twente-goals in

Aitor Cantalapiedra onderschepte na een kwartier een zwakke pass van Hakim Ziyech, waarna hij Keito Nakamura de snelle counter met een fraaie krul in de bovenhoek zag afronden. Enkele minuten later leidde Amsterdams balverlies, dit keer was het Noussair Mazraoui, ook de 2-0 in en rondde Cantalapiedra beheerst af.

Ajax leek daarna met het afhaken van de geblesseerde Quincy Promes, in de 26ste minuut, een zware middag tegemoet te gaan, maar de ervaren ploeg van Erik ten Hag raakte niet in paniek en rechtte de rug.

Lang maakte na goed voorbereidend werk van Donny van de Beek en Hakim Ziyech de 2-1 en leidde daarmee de Amsterdamse comeback in.

De aansluitingstreffer van Lang gaf Ajax in de tweede helft het vertrouwen om door te zetten, terwijl FC Twente er totaal niet meer aan te pas kwam.

Lang, een voormalig jeugdspeler van Feyenoord die in de C-jeugd naar Ajax overstapte, zorgde na 51 minuten van dichtbij voor de gelijkmaker, nadat de bal aan een kluwen van spelers voorbij was gegaan.

Invaller Klaas-Jan Huntelaar, die Promes voor rust had vervangen, knalde de landskampioen vervolgens op voorsprong na een fraai schot met de wreef.

Hattrick Lang

Een Enschedees tegenoffensief bleef uit, omdat Ajax in het restant heer en meester was. Lang besliste de wedstrijd in de 70ste minuut en maakte zijn gedenkwaardige optreden compleet door te profiteren van een blunder van Joël Drommel (2-4).

Lang werd daarmee de tweede Ajacied na Henk Groot in 1959 die zijn eerste basisplaats met een hattrick heeft bekroond.

Huntelaar bepaalde in blessuretijd met een fraaie schuiver de eindstand op 2-5.

Brama baalt: 'We verdienen complimenten, maar we hebben geen punten'