NOS

Gemeenten worstelen steeds meer met gezinnen die remigreren naar Nederland. Het gaat om mensen met een migratieachtergrond, met de Nederlandse nationaliteit. Na aankomst doen zij een beroep op maatschappelijke opvang, omdat ze geen woonruimte hebben. Maar als ze zelfredzaam zijn, hebben ze daar geen recht op.

Een van de probleemgevallen is de Somalisch-Nederlandse Khadra Jamaac. Tien jaar woonde en werkte ze in het Engelse Birmingham. Daar kreeg ze steeds meer te maken met racistisch geweld, en daarom wilde ze met haar man en vier kinderen terug naar Nederland komen.

Dat deed ze en nu vangt de gemeente Almere het zestal op in een hotelkamer. De gemeente wil af van die regeling, omdat ze zelf woonruimte zouden moeten zoeken.

Khadra vertelt hoe ze hier is terechtgekomen:

'We kwamen hier aan en ze zeiden: we kunnen niks voor je betekenen'

Khadra zegt dat ze alles heeft geprobeerd: onderhuur, zoeken in krimpgemeenten en in de vrije sector. Maar overal krijgt ze nul op het rekest.

Het gezin heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om toch te mogen blijven in de hotelkamer in Almere. Hun zaak dient komende woensdag.

STER reclame