NOS NieuwsAangepast

Dader aanslag Londen wilde terroristenkamp in Pakistan opzetten

Er is meer bekend geworden over de dader van de aanslag gisteren op London Bridge. Bij de mesaanval vielen twee doden en raakten drie mensen gewond. De dader werd door burgers overmeesterd, waarop agenten hem doodschoten.

Man tegen grond gewerkt op London Bridge, agent trekt geweer

De dader is de 28-jarige terrorist Usman Khan. Hij was een van de negen leden van een door al-Qaida geïnspireerde terreurgroep die in 2013 werden veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag op de Londense effectenbeurs en het opzetten van een trainingskamp voor terroristen in Pakistan.

De regering laat onderzoeken hoe het mogelijk is dat hij was vrijgelaten en zal ook naar vergelijkbare gevallen kijken. De politie is ervan overtuigd dat hij alleen handelde en is niet meer op zoek naar andere verdachten.

Usman Khan wilde in 2012 een trainingskamp opzetten op het land van zijn familie in Kashmir. Britse terroristen zouden daar worden getraind om als volleerde jihadisten terug te keren naar Groot-Brittannië, daar aanslagen te plegen en "als martelaren te sterven".

'Automatisch' vervroegd vrij

Khan was een van een aantal terroristen die vanaf eind vorig jaar onder voorwaarden werden vrijgelaten. Hijzelf kwam in december vrij, nadat hij nog niet de helft van zijn straf had uitgezeten. Een van de voorwaarden zou zijn geweest dat hij een elektronische enkelband moest dragen.

Volgens de instantie die beslist over vervroegde vrijlating van gevangenen is Khan "automatisch" vrijgekomen, en is zijn zaak verder niet besproken. Hij woonde de afgelopen maanden in een plaatsje ten noorden van Birmingham.

Brandspuit

Gisteren begon hij zijn terreuraanslag in de Fishmongers' Hall op de London Bridge, waar hij met andere vrijgelaten criminelen op een bijeenkomst was over het thema 'Samen leren', die was georganiseerd door het criminologisch instituut van de universiteit van Cambridge. Hij droeg een valse bomgordel en zou hebben geroepen dat hij het gebouw wilde opblazen.

Daarna rende hij naar buiten, waar hij op London Bridge door burgers werd overmeesterd. Een man bespoot Khan met een brandblusapparaat, een ander drong hem in het nauw met de slagtand van een narwal, een tandwalvis, die hij uit de hal had meegenomen en derde man pakte zijn mes af.

Nadat de politie had geroepen dat de mensen opzij moesten gaan, werd Khan doodgeschoten, vijf minuten nadat hij zijn aanval in de Fishmonger's Hall begonnen was.

Kijk hier hoe Khan door burgers in het nauw werd gedrongen:

De burgers werden na afloop door politici geprezen als helden. Later meldden Britse media dat een van de moedige burgers een moordenaar was die het evenement in de Fishmonger's Hall ook had bijgewoond. Hij zat een gevangenisstraf van 15 jaar uit voor de moord op een vrouw en had een dag verlof gekregen om erbij te kunnen zijn. In Britse media zegt familie van het slachtoffer dat dat was gebeurd zonder dat de familie op de hoogte was gebracht.

De campagnes voor de verkiezingen van 12 december werden na de aanslag tijdelijk stilgelegd. Premier Boris Johnson zei nog wel dat hij altijd al had gezegd dat het een fout is om gewelddadige criminelen vervroegd vrij te laten. Vandaag zijn de campagnes hervat.

Juist twee weken geleden was het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen verlaagd van "ernstig" naar "substantieel". De Britse staatssecretaris voor Veiligheid zei dat het verlaagde dreigingsniveau geen relatie heeft met de aanslag van gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl