ANP

Hulpverleners hadden de dood van de 12-jarige Bekiro uit Arnhem, die door zijn vader om het leven werd gebracht, niet kunnen voorkomen. Dat blijkt na onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de jongen.

Bekiro overleed in december vorig jaar. Hij was door zijn vader, Tevfik G., gestoken met een zwaard. Nadat hij Bekiro had aangevallen, ging de man met het zwaard achter zijn andere zoon aan. De 15-jarige jongen wist weg te komen.

De man werd tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij hoefde niet de cel in omdat hij ontoerekeningsvatbaar was verklaard.

Onderzoek

Na het overlijden van de jongen hebben de gemeente Arnhem en de zorginstelling waar de man in behandeling was onderzoek laten doen naar de geboden ondersteuning en hulpverlening.

Veiligheidsregio Gelderland-Midden onderzocht de ondersteuning van de gemeente en het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement deed onderzoek naar de hulpverlening van zorginstelling Pro Persona.

De organisaties concluderen dat het drama niet was te voorzien en dat hulpverleners het niet hadden kunnen voorkomen. Er waren bij de hulpverleners geen aanwijzingen dat "een dergelijke dramatische gebeurtenis" zou kunnen plaatsvinden.

De onderzoekers constateren wel dat dingen beter kunnen. Zo moet worden gewerkt aan het vastleggen van werkwijzen en afspraken en de communicatie met elkaar, cliënten en hun omgeving moet ook beter. Daar gaan de organisaties mee aan de slag.

In Arnhem missen we Bekiro nog elke dag.

Burgemeester Ahmed Marcouch

Burgemeester Marcouch noemt het verlies van Bekiro een drama voor de nabestaanden. "De conclusies van het onderzoek veranderen voor de familie en nabestaanden helemaal niet. Ik kan alleen maar hopen dat zij een manier vinden om met dit gemis om te gaan. In Arnhem missen we Bekiro nog elke dag."

Het is goed dat deze "dramatische gebeurtenis" goed is onderzocht, vindt Piet van der Zandt, directeur van Pro Persona Arnhem. "Dat de onderzoekers concluderen dat de hulp passend was, verzacht natuurlijk het leed van de familie niet."

Doofpot

De familie is ontstemd over de uitslag van het onderzoek. "Ze stoppen dit in de doofpot", zegt de 21-jarige halfzus van Tevfik G. Kelly tegen Omroep Gelderland. "Mijn broer kreeg drie jaar eerder zijn eerste psychose. Hij woonde toen in Duitsland. Toen wij als familie hem en de twee jongens naar Nederland wilden halen, zeiden ze in Duitsland: Tevfik moet bij jullie goed begeleid en geholpen worden."

G. werd in Arnhem niet opgenomen door ggz-instelling Pro Persona. Kelly: "Mijn broer kreeg een pilletje. Hij moest maar gaan slapen."

Gisteren werden zij en haar moeder persoonlijk op de hoogte gesteld van de uitslag van het onderzoek naar de hulpverlening aan Tevfik. "We mochten steeds niets zeggen, maar wat er nu naar buiten is gebracht klopt van geen kant. De dood van Bekiro had wel voorkomen kunnen worden, maar ze hebben niet naar ons geluisterd."

STER reclame