Een patiëntje wordt in de aangepaste vrachtwagen gezet
NOS Nieuws

Amphia-ziekenhuis verhuist: 4x per uur een vrachtwagen met patiënten

Zo'n 340 patiënten van het Amphia-ziekenhuis in Breda verhuizen vandaag van de locatie Langendijk naar de nieuwbouw op locatie Molengracht. Zeker 44 bedlegerige patiënten worden met bed en al in speciaal ingerichte vrachtwagens vervoerd.

Ongeveer elk kwartier vertrekt vandaag een vrachtwagen met vier patiënten onder politiebegeleiding. Langs de route zijn verkeersregelaars ingezet. De snelheid op de route is aangepast, zodat de voertuigen in één keer kunnen doorrijden en niet hoeven te stoppen bij kruisingen.

Luxe eenpersoonskamers

Het nieuwe ziekenhuis opent vandaag zijn deuren, maar dat betekent niet dat de andere locaties ook direct sluiten. Vanuit Langendijk gaan alleen de afdelingen gynaecologie, kindergeneeskunde en urologie direct over. De meeste poli's verhuizen voorlopig nog niet. Die gaan later in etappes over naar het nieuwe complex.

Het nieuwe ziekenhuis, dat bestaat uit vier gebouwen, is via een lange gang verbonden aan het bestaande ziekenhuis op locatie Molengracht. Met de nieuwbouw krijgt het Amphia er 80.000 vierkante meter bij, met onder meer 16 moderne operatiekamers en 527 eenpersoonskamers met sanitaire voorzieningen. Ziekenzalen zijn er niet meer.

  • anp
    De eerste patiënten worden binnengebracht
  • Amphia
    Drone-beelden van de nieuwbouw
  • Amphia
    De nieuwe passage in het Amphia
  • Amphia
    Interieur van het nieuwe Amphia

De plannen voor de samenvoeging werden zo'n 15 jaar geleden gemaakt, vertelt Olof Suttorp, voorzitter van de Raad van Bestuur, op het NOS Radio 1 Journaal. "We hadden te maken met een fusie van ziekenhuizen, die op zes verschillende plekken zaten. Daarom hebben we besloten om alles op één locatie te doen."

Nieuwe werkprocessen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de plannen in 2017 gerealiseerd zouden zijn, voor zo'n 190 miljoen euro. De opleverdatum werd echter enkele keren opgeschoven en ook de kosten bleken hoger uit te vallen, op 225 miljoen euro.

Er komen zo'n 4500 medewerkers en medisch specialisten in het ziekenhuis te werken, waarmee het Amphia de grootste werkgever van de regio Breda is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl