President Trump serveert 'Thanksgiving dinner' aan de militairen in Bagram AFP

President Trump heeft een verrassingsbezoek aan Amerikaanse militairen in Afghanistan gebracht om samen met hen de feestdag Thanksgiving te vieren. Het presidentiële vliegtuig Air Force One landde op de luchtmachtbasis bij Bagram. Daar had Trump een ontmoeting met de Afghaanse president Ghani en serveerde hij de traditionele gebraden kalkoen aan het militaire personeel op de basis.

"Ik heb zelf geen hap kalkoen gehad", zei hij later in zijn toespraak tot de militairen, Nadat hij van de puree had geproefd, werd hij alweer meegenomen voor een fotosessie.

Het is Trumps eerste bezoek aan het land waar het Amerikaanse leger eind 2001 binnenviel om terroristen op te sporen. Sindsdien zijn er steeds Amerikaanse militairen in het land gebleven, inmiddels vooral om Afghaanse militairen te trainen. Hun aantal wordt geleidelijk teruggebracht, in het afgelopen jaar met 2000 tot 13.000 man.

Het enthousiasme was groot toen Trump opeens opdook:

Gejuich bij onverwachte binnenkomst Trump

Trump werd vergezeld door zijn veiligheidsadviseur, agenten van de geheime dienst en een groep journalisten die geen ruchtbaarheid aan hun bezoek mochten geven.

Op Kerstavond 2018 reisde Trump, toen samen met zijn echtgenote, naar Irak,. Dat was zijn eerste bezoek aan een conflictgebied.

STER reclame