Iraakse activisten zwaaien met vlaggen bij het brandende consulaat AFP

In de Iraakse stad Najaf, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, hebben demonstranten het consulaat van Iran in brand gestoken. Ook hebben ze de Iraanse vlag korte tijd vervangen door die van Irak. Ze eisen dat Iran zich niet langer bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Irak.

Agenten probeerden de demonstranten tegen te houden en begonnen op hen te schieten. Daarbij raakten 35 mensen gewond, één demonstrant overleefde het niet. Het ambassadepersoneel wist het pand via de achteruitgang veilig te verlaten.

Bekijk de beelden van de demonstratie bij de ambassade van Iran:

Demonstranten Irak steken ambassade van Iran in brand

Dat dit in Nafaf gebeurt, is geen toeval, zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. "Najaf is het centrum van sjiieten in Irak. Het onderstreept het anti-Iraanse sentiment bij de demonstranten."

Ook op andere plaatsen zijn er onlusten. In Nasiriya, in het zuiden, kwamen volgens ziekenhuisbronnen 24 demonstranten om het leven. Veiligheidstroepen grepen in omdat er een brug werd geblokkeerd. Tientallen betogers raakten gewond.

In Bagdad kwamen vier betogers om het leven. Ook daar openden troepen het vuur op betogers, vlak bij een brug over de Tigris.

Vanwege de onrust is in elke Iraakse provincie een crisisteam in het leven geroepen dat de ongeregeldheden moet aanpakken. Gouverneurs en militair leiders maken er deel van uit.

Of deze teams de onrust kunnen beteugelen, is volgens Mohr de vraag. "Het is een nieuwe strategie, die ook zomaar nieuw geweld kan uitlokken. Tot nu toe is het niet rustiger geworden, zeker in het zuiden niet."

Anti-regeringsdemonstraties

Het is al bijna twee maanden onrustig in Irak en vrijwel dagelijks zijn er in Bagdad en het zuiden van het land demonstraties tegen de regering van premier Mahdi. De politie grijpt hard in. Tot vandaag kwamen er al ongeveer 350 mensen om.

Het is de tweede keer dat een Iraanse diplomatieke post het moet ontgelden. Drie weken geleden werd het kantoor in Karbala, iets noordelijker dan Najaf, aangevallen. Volgens de demonstranten steunt Iran het regime van Mahdi.

De activisten willen dat er een einde komt aan corruptie en de hoge werkloosheid in het land.

STER reclame