AFP

Twitter gaat voorlopig nog geen inactieve accounts verwijderen na kritiek van gebruikers. Het techbedrijf was van plan vanaf 11 december accounts waar meer dan een half jaar niet op was ingelogd te verwijderen, maar kwam daar later op de dag op terug.

De kritiek richtte zich vooral op het verwijderen van accounts van overleden mensen. Twitter heeft, in tegenstelling tot Facebook, geen optie om het account een in-memoriamstatus te geven. "We hebben de plank misgeslagen", geeft het bedrijf toe. "We zullen geen inactieve accounts verwijderen totdat we iets hebben bedacht zodat mensen accounts kunnen herdenken." Waarschijnlijk zal het bedrijf dus niet al op 11 december beginnen met de schoonmaak.

Eerder op de dag zei Twitter de accounts te gaan verwijderen om zo een accurater en betrouwbaarder beeld te geven. "Als onderdeel hiervan moedigen we mensen aan om actief in te loggen en Twitter te gebruiken als ze zichzelf registreren", zei een woordvoerder tegen techsite The Verge.

Hoeveel accounts met deze actie uiteindelijk worden verwijderd, is niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om vele miljoenen. Het nieuwe beleid van Twitter wordt voorlopig alleen toegepast op accounts van mensen uit de Europese Unie.

Het betekent overigens niet dat er dan veel gebruikersnamen vrijkomen of het volger-aantal opeens flink daalt. Een woordvoerder zegt dat het proces "veel maanden" in beslag zal nemen.

Twitter had het derde kwartaal van dit jaar 145 miljoen dagelijks actieve gebruikers waar het naar eigen zeggen geld aan kon verdienen. Deze schoonmaak zal geen invloed hebben op dat cijfer.

STER reclame