NOS Nieuws

D66 en PvdA willen strengere regels concurrentiebeding

  • Jorn Jonker en Roel Bolsius

    politiek verslaggevers

  • Jorn Jonker en Roel Bolsius

    politiek verslaggevers

Werknemers moeten makkelijker van baan kunnen wisselen. Daarom moeten de regels voor concurrentiebedingen op de schop, vinden D66 en de PvdA.

"Het concurrentiebeding is nu vaak een blok aan het been als je een nieuwe stap wilt zetten", zegt Gijs van Dijk (PvdA). "Dat is zeker bij flexcontracten een belemmering voor je carrièrekansen ", stelt Steven van Weyenberg (D66).

Beide Kamerleden willen af van concurrentiebedingen in tijdelijke contracten. En bij vaste contracten moet een concurrentiebeding aan strenge regels worden gebonden. Bovendien moet er een goede financiële vergoeding worden gegeven als een werknemer na ontslag nog niet aan het werk mag bij een ander bedrijf.

D66 en PvdA komen woensdag met een voorstel voor aanpassing van het concurrentiebeding.

Ook Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS, vindt dat de huidige regels knellen. Hij begrijpt dat werkgevers soms extra drempels opwerpen om bij de concurrent aan de slag te gaan. "Bijvoorbeeld bij de overstap naar een nieuwe salesfunctie, want dan kan de verkoper klanten meenemen en weet hij bovendien welke prijs de concurrentie biedt en welke producten die klanten afnemen", zegt hij.

Opmerkelijker vindt hij de concurrentiebedingen in contracten van personeel met goede technische vaardigheden, zoals cv-monteurs. "Daar zie je het de laatste twee tot drie jaar vaker dat concurrentiebedingen oneigenlijk worden gebruikt", zegt Besselink. "Door de krapte op de arbeidsmarkt werpen werkgevers dit soort drempels op om goed personeel te behouden."

Onzekerheid en procedures

En dat leidt tot onzekerheid, zegt hij. Veel van de huidige concurrentiebedingen zouden bij de rechter geen stand houden. Maar vaak komt het niet tot een stap naar de rechter, omdat het vaak moeilijk in te schatten is wie er gelijk krijgt en de procedures tijd kosten.

Zelfs als de werknemer in het gelijk wordt gesteld, heeft potentiële nieuwe werkgever niet altijd het geduld om daar op wachten. "Dan ontstaan er situaties waarin de werknemer eigenlijk weg wil en de mogelijkheid heeft een mooie carrièrestap te zetten, maar toch de gang naar de rechter niet neemt en blijft zitten waar die zit", zegt Pascal Besselink.

Hij verwacht dat het wetsvoorstel van de PvdA en D66 goed zou kunnen uitpakken. "Het scheidt het kaf van het koren", zegt hij. Door de financiële compensatie moet een werkgever afwegen wat het hem waard is om toch een concurrentiebeding in het contract op te nemen. "Daarom zullen concurrentiebedingen minder lichtzinnig in een contract terecht komen."

Minister Koolmees laat de komende maanden het probleem onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl