De ministers van het kabinet Lubbers I achter de regeringstafel in 1985 ANP

De Oude Zaal in de Tweede Kamer, waar het parlement van 1815 tot 1992 vergaderde, wordt tijdens de renovatie van het Kamergebouw in zijn oorspronkelijke stijl ingericht.

De Kamer steunt een voorstel hiertoe van SGP-Kamerlid Bisschop. Die vindt het belangrijk dat "ook toekomstige generaties zich een beeld kunnen vormen van de Nederlandse parlementaire geschiedenis."

In de Oude Zaal hangen nu moderne lichtarmaturen en er ligt een veelkleurig vloerkleed. De zaal wordt gebruikt voor afscheidsrecepties, persconferenties en bijvoorbeeld de televisie-uitzending van politicus van het jaar.

De Kamer vindt de zaal van grote historische en staatkundige betekenis "omdat die bijna 200 jaar lang het decor was van generaties politici die de Nederlandse parlementaire democratie hebben opgebouwd."

Het is de bedoeling dat er net als vroeger weer vergaderd kan worden door Kamerleden. De 'groene bankjes' waar de Kamerleden in zaten zijn vernietigd om te voorkomen dat er in gehandeld zou worden. Daar komen nu replica's van.

Fractievoorzitter Kok (PvdA) interrumpeert minister-president Lubbers (CDA) tijdens een debat over bezuinigingen in 1988 ANP

Een motie van Forum voor Democratie om de renovatie van de Tweede Kamer in delen over jaren verspreid uit te voeren, werd door de Kamer afgewezen met 18 stemmen voor en 120 tegen.

Baudet voorziet dat de renovatie en bijbehorende verhuizing van de hele Tweede Kamer naar een ander gebouw een fiasco wordt. Maar de overgrote meerderheid steunt nog steeds het voorstel om in 2021 te verhuizen naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de bijnaam 'de apenrots' heeft.

STER reclame