ANP
NOS Nieuws

Stemming over vrouwenquotum uitgesteld, SP wil meer

De Tweede Kamer gaat deze week nog niet stemmen over een motie voor een bindend vrouwenquotum voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. De SP overweegt in te stemmen met dit quotum, maar wil meer. "De vrouwenemancipatie moet niet alleen gelden in de bestuurskamer, maar voor alle werkende vrouwen", zegt SP-leider Marijnissen.

Vorige week diende het CDA samen met D66 een motie in om het vrouwenquotum te regelen. Naast deze twee partijen zijn GroenLinks, PvdA en Denk voor een quotum, met de steun van de SP is er een meerderheid. De SP stelt nu voorwaarden aan zijn steun.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer over de gedachte achter het bindend vrouwenquotum:

'We zijn met evenveel mannen als vrouwen, dus dat moeten we overal terugzien'

"We gaan met dit quotum iets regelen voor vrouwen, dat is goed, maar het mag geen excuus zijn om niets te regelen voor al die andere vrouwen", vindt Marijnissen. "Zoals in de thuiszorg of in een winkel."

Ze noemt onder meer dat er iets gedaan moet worden aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar wil geen concrete voorwaarde voor de steun van haar fractie noemen. Haagse bronnen zeggen dat deze voorwaarden van de SP geen blokkade voor het vrouwenquotum in raden van commissarissen gaan vormen.

De verwachting is dat volgende week maandag een meerderheid van de Kamer instemt met het quotum, mogelijk met een aanvulling van de SP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl