NOS VoetbalAangepast

Feyenoord wil op eigen kracht terug naar de top: 'Behoorlijke weg te gaan'

'Ambitie om prijzen te winnen, betekent dat Feyenoord injectie nodig heeft'

Feyenoord wil structureel om de prijzen meespelen, zijn stadion in eigen beheer hebben en met het beloftenelftal in de eerste divisie spelen. Dat zijn de drie speerpunten van het nieuwe beleid, dat dinsdag uitvoerig werd toegelicht bij de presentatie van Mark Koevermans en Frank Arnesen.

"We hebben een behoorlijke weg af te leggen", realiseert Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen zich.

"In mijn rol als commercieel directeur heb ik van afstand naar het voetbal gekeken. Als algemeen directeur zal ik daar dichter op gaan zitten", aldus Koevermans over zijn nieuwe rol. "We willen met alle elftallen zo hoog mogelijk voetballen."

Nieuw stadion

Grote vraag is waar Feyenoord gaat voetballen. Komt dat nieuwe stadion er nou wel of niet? De besluitvorming over een nieuwe voetbaltempel is wederom uitgesteld. "Wij willen alleen in een nieuw stadion spelen onder onze voorwaarden", benadrukt Koevermans, die medio 2020 meer nieuws verwacht.

"Uiteraard hopen we dat het stadion er komt, maar uiteraard alleen als dat goed is voor Feyenoord. Het is een middel, geen doel."

"We hebben de ambitie om eigenaar te worden van het stadion. Daarvoor is 440 miljoen euro nodig. De lopende begroting moet sluitend zijn, waarbij er dan minimaal 25 miljoen per jaar moet uitkomen voor de club. En dat bedrag moet kunnen groeien. Alleen als aan die voorwaarden wordt voldaan, zijn we er blij mee."

ProShots
Feyenoord viert het landskampioenschap in 2017

Feyenoord heeft dan weer een basis gecreëerd om structureel mee te doen om de prijzen. Opvallend is dat de club ook zo snel mogelijk wil toetreden tot de voetbalpiramide, iets wat de Rotterdammers een paar jaar geleden juist niet wilden. "Gesprekken daarover zijn achter de schermen gaande", besluit Koevermans.

Even terug naar de realiteit, want Feyenoord staat op dit moment teleurstellend tiende in de eredivisie. Het voetbal is allerminst sprankelend.

"Dit is niet het moment om inhoudelijk over de selectie wat te zeggen", meent Arnesen, die in januari pas officieel in dienst treedt als technisch directeur. "Maar ik wil alle mensen die we nu hebben de kans geven te laten zien wat ze kunnen."

Nieuwe trainer

Prioriteit is het vinden van een nieuwe hoofdtrainer, waarmee het hoofdstuk Dick Advocaat komende zomer dus lijkt te eindigen. De ervaren Advocaat nam onlangs de taken over van Jaap Stam, die na een reeks slechte resultaten de eer aan zichzelf hield.

Arnesen vindt het belangrijk dat het elftal zijn identiteit terugkrijgt. "Niet lullen maar poetsen."

"Ik ben in 1975 in Nederland gekomen. Feyenoord heeft altijd tot de klassieke topdrie behoord. Ik ken de club goed en weet dat deze klus niet makkelijk wordt. Maar dat moet het ook niet zijn."

ProShots
Frank Arnesen, Mark Koevermans en Toon van Bodegom

Om op korte termijn weer een rol van betekenis te spelen in de eredivisie, is er snel geld nodig. Dat hoopt de club via investeerders te genereren. "We kijken naar verschillende opties. Dit staat los van de stadionplannen", aldus Koevermans.

Het verhaal van de Amerikanen, die met hun miljoeneninjectie ook zeggenschap wilden afdwingen binnen de club, is van de baan. "We zijn geenszins van plan de club te verkopen. Feyenoord moet Feyenoord blijven."

Tot hier en niet verder. Zo kwam de boodschap over van de drie beleidsbepalers, gebroederlijk naast elkaar bij de onthulling van de grote plannen om het kwakkelende Feyenoord er weer bovenop te helpen. "Maar we geloven erin en daarom zitten we hier ook", aldus Van Bodegom.

Nieuwe directie bijna rond

Algemeen directeur Mark Koevermans
Technisch directeur Frank Arnesen
Financieel directeur Pieter Smorenburg
Commercieel directeur vacant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl