AFP
NOS NieuwsAangepast

Franse militairen komen om bij helikopterongeluk Mali

In Mali zijn dertien Franse militairen omgekomen bij een helikopterongeluk, heeft de Franse president Macron bekendgemaakt. Bij een anti-terrorismeoperatie zijn gisteravond twee helikopters tijdens hun vlucht tegen elkaar gebotst.

In het Afrikaanse land zijn 4500 Franse militairen gestationeerd. Die worden ingezet om onder meer het leger van Mali te steunen in de strijd tegen jihadisten die sinds 2012 aanslagen plegen en het land proberen te destabiliseren.

President Macron liet weten "zeer bedroefd" te zijn over het bericht. Hij betuigde steun aan de "moedige Franse militairen" die in de regio actief zijn.

Het ministerie van Defensie meldt dat Franse commando's in het zuidoosten van Mali gisteravond een groep terroristen achtervolgde. Ze kregen daarbij steun vanuit de lucht van twee helikopters. "Door nog onbekende reden zijn die helikopters met elkaar in botsing gekomen", meldt correspondent Frank Renout. "Ze vlogen vlak boven de grond om de commando's te volgen en eventueel mensen op te kunnen pikken. Ze stortten beide neer, alle inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen.

Deze maand kwam ook al een Franse militair om toen een explosief bij zijn voertuig tot ontploffing werd gebracht.

Niet eerder sinds het begin van de Franse interventie in Mali in 2013 kwamen zo veel Franse militairen tegelijk om als bij het helikopterongeluk van gisteren. Sinds 2013 hebben - met het ongeluk van gisteren meegeteld - 41 Franse militairen de missie in Mali niet overleefd, meldt het Franse ministerie van Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl