Mensen ruimen het puin op na de aardbeving
NOS NieuwsAangepast

Doden en honderden gewonden bij aardbeving Albanië

Een aardbeving in Albanië heeft meerdere levens geëist. Er zijn zeker 21 doden en 600 gewonden. Onder meer de hoofdstad Tirana werd getroffen, maar de schade lijkt het grootst in Durrës, de tweede stad van het land en Thumanë, een plaats ten noorden van Tirana die dicht bij het epicentrum ligt.

De beving, rond 04.00 uur vannacht, had een kracht van 6,4. Het epicentrum was zo'n 30 kilometer ten noordwesten van Tirana. Aan de hele kust werd de aardbeving gevoeld en op meerdere plekken stortten gebouwen in. Ook in de zuidelijke Italiaanse regio's Apulië en Basilicata was de beving voelbaar.

Volgens autoriteiten gaat het om de zwaarste aardbeving in tientallen jaren. Rond 07.00 uur was er in Tirana nog een krachtige naschok.

Bij daglicht is goed te zien hoe groot de schade is:

Albanië getroffen door aardbeving

"Er is een aantal voorschokken geweest waardoor een hoop mensen al wakker waren en naar buiten zijn gegaan", zei correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat heeft wellicht iets gescheeld in het aantal slachtoffers."

Een man kwam om het leven toen hij in de gemeente Kurbin in paniek van zijn huis sprong. Andere mensen raakten bedolven, zoals in Thumanë, waar twee dode vrouwen onder het puin vandaan zijn gehaald.

Grieks reddingsteam

De autoriteiten verwachten dat het dodental nog oploopt, omdat er nog mensen onder het puin liggen. De bevolking wordt opgeroepen om buiten te blijven omdat gebouwen nog zouden kunnen instorten.

Griekenland stuurt veertig reddingswerkers naar Albanië. Een Grieks reddingsteam vliegt met speurhonden naar Tirana om in de getroffen plaatsen te helpen met het zoeken naar slachtoffers. Een tweede team gaat over de weg naar Albanië. Ook Italië, Servië, Roemenië, Turkije en Montenegro hebben reddingsteams toegezegd.

Ook het Albanese Rode Kruis helpt met zoeken naar slachtoffers. Naast artsen zet het Rode Kruis 160 vrijwilligers in om hulpgoederen te verstrekken en ziekenhuizen bij te staan bij de hulpverlening.

Tweede aardbeving

Het is de tweede zware aardbeving in Albanië in korte tijd. In september werd het land getroffen door een beving van 5,6. Dat was de zwaarste aardbeving in dertig jaar tijd. Doden vielen toen niet. Wel raakten zo'n 500 gebouwen beschadigd.

Na vier seconden zat ik op de rand van mijn bed en na 20 seconden ging ik met de hond naar buiten.

Johan van Wijk, Nederlander in Albanië

Dat de beving van vannacht veel zwaarder was, merkte ook Johan van Wijk. De Nederlander woont in Sarandë, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Durrës, maar ook hij voelde de aardschokken.

"Ik werd wakker en dacht: wat voel ik? Na vier seconden zat ik op de rand van mijn bed en na 20 seconden ging ik met de hond naar buiten. Het duurde heel lang. Er zijn hier vaker aardbevingen, maar het blijft eng."

Van Wijk, die 12 jaar in Albanië woont, noemt de ramp verdrietig voor het land. "Dit is de zwaarste beving sinds 1929. Albanië heeft geen geld om het allemaal weer op te bouwen. Ik hoop dat er hulp uit Europa komt, want dit land wordt altijd vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl