Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Mr. Evertsen. Het is niet bekend welk marineschip naar de Straat van Hormuz gaat
NOS Nieuws

Nederlands marineschip naar Perzische Golf om tankers te beschermen

Nederland gaat toch deelnemen aan een missie in de Perzische Golf om te voorkomen dat olietankers daar aangevallen worden. Ingewijden bevestigen dat er een Nederlands marineschip voor een periode van zes maanden naar de Straat van Hormuz gaat. De missie staat onder leiding van Frankrijk.

Ook Denemarken zou hebben toegezegd mee te doen aan de missie, die vooral moet gaan waarnemen. De Nederlandse bijdrage kost 10 tot 15 miljoen euro. Frankrijk hoopt dat nog meer landen mee zullen doen.

"Het kabinet wil laten zien dat Nederland best een bijdrage wil leveren aan internationale stabiliteit", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Dat vinden ze van belang omdat Nederland nee gaat zeggen tegen verzoeken over missies in Mali en Syrië."

De missie in de Straat van Hormuz heeft het voordeel dat het een missie is die door de goed uitgeruste Koninklijke Marine kan worden uitgevoerd. Bovendien is het de laatste tijd wat rustiger in het gebied, zodat het risico dat er gevechten uitbreken is afgenomen. "Er wordt van uitgegaan dat Nederland vooral kan gaan optreden als waarnemer."

Een van de olietankers die in de Straat van Hormuz werden aangevallen

In mei en juni werden in de Straat van Hormuz olietankers aangevallen. De Verenigde Staten hielden Iran daarvoor verantwoordelijk, maar dat land ontkende.

De VS probeerde daarop een internationale operatie te starten om de schepen te beschermen. Ook Nederland werd benaderd, maar het kabinet gaf de voorkeur aan een missie onder EU-vlag. Dat bleek uiteindelijk ook niet mogelijk.

Nu komt de missie dus onder Frans bevel te staan, maar volgens de ingewijden wordt nog gekeken of de EU toch niet op de een of andere manier erbij betrokken kan worden.

Internationaal recht

Kapitein-ter-zee b.d. John Weyne zou daar voor zijn. "Het is een goed signaal dat wij als Europa voor het internationaal recht en zeerecht staan. Zonder partij te kiezen, maar om te zorgen dat iedereen zich in dat gebied aan de regels houdt en te signaleren wat daar gebeurt. Volgens Weyne kan Europa met een gecoördineerde inzet laten zien dat Europa eensgezind kan optreden en niet automatisch achter de VS aanloopt.

Directeur Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders hoopt dat van de missie een de-escalerende werking uitgaat. "Dat is voor ons belangrijk. De diplomatieke kanalen moeten open blijven, want wij willen dat onze mensen daar veilig kunnen varen."

Het kabinet neemt vrijdag waarschijnlijk een definitief besluit. Het Nederlandse marineschip vertrekt volgende maand al naar de Perzische Golf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl