Politieonderzoek bij het museum in Dresden
NOS NieuwsAangepast

Spectaculaire kunstroof in museum Dresden: 'Aanslag op onze culturele identiteit'

Onbekenden hebben in Dresden ingebroken in het historisch museum Grünes Gewölbe. Er zijn juwelen uit de 18e eeuw weg. Het museum geldt als een van de grootste schatkamers van Duitsland en Europa.

Roland Wöller, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen, zegt dat er kunststukken van "onmetelijke waarde" zijn gestolen. "De immateriële schade is niet in waarde uit te drukken. Het is een aanslag op de culturele identiteit van alle Saksen."

Vitrine

De daders zijn voortvluchtig. Ze hebben vermoedelijk eerst een stroomkastje onder een brug in brand gestoken. Daardoor viel de straatverlichting uit en mogelijk ook een deel van de beveiliging van het museum. De politie wil dat laatste niet bevestigen. Op beelden zijn ten minste twee daders te zien, die via een raam zijn binnengekomen.

Daarvoor sloopten ze een rooster en sloegen ze een raam in. Vervolgens gingen ze gericht op een specifieke vitrine af, waar de juwelen lagen. Bewakers sloegen om 04.59 uur alarm toen ze inbrekers bezig zagen bij het raam. Vijf minuten later waren de daders ervandoor.

De website van Bild spreekt over een miljardenschade. Duitse media houden rekening met de grootste kunstroof in het naoorlogse Duitsland.

De politie is bezig met onderzoek in en rond het museum:

Inbraak in historisch museum Grünes Gewölbe

De collectie van het museum is rijk en bevat onder meer duizenden sieraden en voorwerpen van goud, zilver en andere materialen. De inbraak was in het historische deel van de collectie, meldt de politie. Een geluk bij een ongeluk was dat een van de topstukken van het museum, de Groene Diamant (41 karaats), is uitgeleend aan het Metropolitan Museum of Art in New York.

Premier Kretschmer van Saksen zegt dat de beveiliging goed was, maar "kennelijk niet voldoende". Over de collectie zei hij: "Dit is Saksen, dit is onze identiteit. Je kunt deze deelstaat niet begrijpen of verklaren zonder deze verzameling, die in honderden jaren bijeengebracht is."

Het museum blijft vandaag in elk geval dicht. Bij de ingang staat een bordje waarop staat dat dat "om organisatorische redenen" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl