Sparta weet weer wat winnen is en stort pover Vitesse in een crisis

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Vitesse

Sparta heeft na vier wedstrijden zonder zege weer een overwinning geboekt. Op Het Kasteel werd Vitesse in een matig duel met 2-0 verslagen. Voor Vitesse, waar aanwinst Keisuke Honda zijn debuut maakte, was het de vierde competitienederlaag op rij.

In Arnhem is het daarom crisis, zo erkende Vitesse-aanvoerder Bryan Linssen volmondig. "Dat mag je wel stellen ja. Als je vier keer verliest van tegenstanders waar je wel van mag winnen, is het gewoon crisis. Het is nu drie voor twaalf", aldus Linssen.

In een weinig spectaculaire eerste helft was het Vitesse dat naar kansen zocht. Thomas Buitink was dicht bij de openingstreffer na een knap schot uit de draai. Zijn inzet belandde echter op de paal. Een kopbal van Max Clark leverde geen gevaar op voor Sparta-doelman Ariel Harush.

Crisis in Arnhem en aanvoerdersband Sparta voor Jules Deelder

Na een klein half uur kwam Sparta vrijwel uit het niets op voorsprong. Uit een voorzet van Bryan Smeets kopte Jurgen Mattheij diagonaal raak. Vitesse zakte vervolgens in het restant van de eerste helft ver weg en had nog nauwelijks iets in te brengen.

Na rust ging Vitesse op zoek naar de gelijkmaker en kreeg het goede kansen via Riechedly Bazoer, Tim Matavz en Honda. Sparta wist in de omschakeling gevaar te stichten via Abdou Harroui en Lars Veldwijk. Tien minuten voor tijd deelden de Rotterdammers de genadeklap uit, toen Smeets na een goede loopactie van Abdou Harroui de bal in de hoek kon schuiven.

'Het is allemaal heel negatief nu'

Vitesse, dat een goede competitiestart kende, staat nu vijfde met 23 punten uit 14 duels. Sparta klimt dankzij de zege naar de elfde plaats.

Deelder viert zijn 75ste verjaardag bij geliefde Sparta

Ook al gaf Linssen ruiterlijk toe dat zijn club momenteel in zwaar weer verkeert, wanhopig is de Vitesse-aanvoerder nog niet. "We moeten met z'n allen weer in het gevoel komen en vertrouwen krijgen. Het is allemaal heel negatief nu."

"We moeten uiteindelijk weer de positiviteit gaan vinden. Alleen dan gaan we wedstrijden winnen."