NOS Sport

Foppen verrast met zege in Warandeloop: 'Hoofddoel zijn de Spelen'

Mike Foppen heeft zijn crosstalent onderstreept door zondagmiddag de internationale Warandeloop te winnen.

De 22-jarige Nijmegenaar bleef na tien kilometer in Tilburg Rinas Achmadejev nipt voor. De Rus, die onder neutrale vlag in wedstrijden uitkomt, eindigde vorig jaar ook als tweede. De Italiaan Nekagenet Crippa finishte als derde.

Nederlands crosstalent Foppen verrast met winst Warandeloop

Foppen had zich goed voorbereid op de Warandeloop, die gold als selectiewedstrijd voor de Europese crosskampioenschappen begin december in Portugal. Hij keerde pas twee dagen voor de Warandeloop terug uit Zuid-Afrika, waar hij op 2.000 meter hoogte trainde.

"Ik ben een echte baanatleet, maar de cross is belangrijk voor me. Daarmee leg ik de basis voor het baanseizoen", legde Foppen zondag zijn interesse voor het veldlopen uit.

Foppen kwam aan de start om zich te kwalificeren voor de EK cross. "En dan is winnen fanatastisch. Op 600 meter voor de finish was ik er eigenlijk af, maar ik kon in de slotfase toch iets extra's", zei de winnaar, die zich voorgenomen heeft de generatie Michel Butter en Khalid Choukoud af te lossen op de cross.

OS Tokio

Het belangrijkste doel voor Foppen is echter kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio, volgend jaar. "Ik gebruik de cross om dat te halen. Aanvankelijk had ik de Olympische Spelen van Parijs in 2024 in mijn hoofd, maar mijn ontwikkeling op de 5.000 meter gaat heel snel. Het is realistisch om voor Tokio te gaan."

Foppen: 'Basis leggen op de cross, maar hoofddoel zijn de Spelen'

De limiet staat met 13 minuten en 13,5 seconden heel scherp. "Dat is sneller dan het Nederlands record van Kamiel Maase. Lastig dus voor volgend jaar", zegt Foppen, die de WK in Doha dit jaar miste op drie seconden.

Maar er is nog een weg om in Tokio te komen. Via de internationale ranglijst. "Het hoogste dat ik deze zomer heb gestaan, was 32ste. En dat is precies genoeg om me te kwalificeren. En ik ben ervan overtuigd dat ik nog stappen ga maken de komende tijd. De Spelen volgend jaar zijn dus meer een doel dan een droom geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl