Dalilah Muhammad na het winnen van de 400 meter horden op de WK in Doha AFP

Dalilah Muhammad is op het jaarlijks gala van de internationale atletiekfederatie IAAF uitgeroepen tot wereldatlete van het jaar. Sifan Hassan was ook genomineerd, maar greep net als bij de verkiezing voor Europees atlete van het jaar naast de prijs.

De Amerikaanse hordenspecialiste Muhammad veroverde in Doha de wereldtitel op de 400 en de 4x400 meter. Bovendien verbeterde ze dit jaar twee keer het wereldrecord op de 400 meter.

Hassan was genomineerd vanwege haar twee wereldtitels op de 1.500 en 10.000 meter. Nooit eerder lukte het een atleet om die afstanden succesvol te combineren. Daarnaast won ze de Diamond League-titels op de 1.500 en 5.000 meter en verbeterde ze het wereldrecord op de mijl (4.12,33).

De andere kanshebbers waren Brigid Kosgei, die in Chicago het wereldrecord op de marathon verpulverde (2.14.04), de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce (wereldkampioene 100 en 4 x 100 meter) en de Venezolaanse wereldkampioene hinkstapspringen Yulimar Rojas.

Kipchoge opnieuw atleet van het jaar

Bij de mannen ging de titel voor het tweede jaar op rij naar Eliud Kipchoge. De Keniaan won de prestigieuze marathon van Londen en liep vorige maand als eerste mens de marathon onder de twee uur.

Zo kwam de Keniaan na 1.59.40 over de finish:

Kipchoge schrijft marathongeschiedenis en loopt als eerste onder twee uur Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kipchoge bleef in de verkiezing de Oegandees Joshua Cheptegei (wereldkampioen cross-county en 10.000 meter), de Amerikanen Sam Kendricks (wereldkampioen polsstokhoogspringen) en Noah Lyles (wereldkampioen 200 en 4x100 meter) en de Noor Karsten Wasolm (wereldkampioen 400 meter horden) voor.

Er kon gekozen worden door de raad van bestuur van de IAAF, leden van de IAAF en het publiek. De stem van de raad van bestuur van de IAAF telt voor 50 procent, terwijl die van de IAAF-leden en het publiek voor 25 procent telden.

De prijzen voor de beste atleten van het afgelopen jaar worden sinds 1988 uitgereikt.

STER reclame