Bekijk de samenvatting van Ajax - Heracles Almelo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax heeft een probleemloze generale repetitie richting het komende Champions League-treffen met Lille (woensdag in Frankrijk) beleefd. De koploper won in eigen huis soepeltjes met 4-1 van Heracles Almelo, dat alleen in het eerste halfuur goed kon meekomen.

Al na vijf minuten moest Heracles-doelman Janis Blaswich handelend optreden bij een inzet van Dusan Tadic. De kans was het sein voor de gasten om van zich af te gaan bijten. Sebastian Jakubiak schoot eerst rakelings naast en even later - nadat Tim Breukers Nicolas Tagliafico te kijk had gezet met een 'panna' - te slap om Andre Onana te verontrusten.

Veilige haven

Halverwege het eerste bedrijf maakte Blaswich kort achter elkaar schoten van Quincy Promes en Hakim Ziyech onschadelijk. Even later moest hij echter het antwoord schuldig blijven toen Ziyech de bal tussen de doelman en verdediger Robin Pröpper liet ploffen en daar plots Promes opdook om de 1-0 binnen te knikken.

Op slag van rust werd het bijna 1-1 na een te korte terugspeelbal met het hoofd van Zakaria Labyad, maar Onana kon nog net voorkomen dat Cyriel Dessers de buitenkans in een doelpunt omzette.

Quincy Promes kopt Ajax naar 1-0 Pro Shots

Na rust voetbalde Ajax zich binnen een kwartier in veilige haven. Eerst rondde Labyad een bekeken dieptepass van Daley Blind op knappe wijze af - hij nam de boogbal niet eerst aan, maar schoof de bal ineens achter Blaswich - en daarna stond Promes opnieuw paraat bij de tweede paal om een voorzet van Ziyech tot doelpunt te promoveren.

Het was voor Promes al zijn tiende competitietreffer. Daarmee achterhaalde hij PSV'er Donyell Malen, die al wekenlang met dat aantal de topscorerslijst in de eredivisie aanvoert.

De 2-0 van Zakaria Labyad in de maak Pro Shots

De ijverige Dessers dacht iets terug te kunnen doen namens de gasten, maar invaller Sergiño Dest blokte het schot voordat Onana in actie hoefde te komen. Even later kreeg de Ajax-doelman weer hulp toen een afgeketste bal over hem heen zeilde. Perr Schuurs, in de basis als vervanger van de geblesseerde Joël Veltman, redde koppend op de doellijn.

Twee keer Dest

In de slotfase vielen nog twee doelpunten en bij beide was Dest betrokken. De vleugelverdediger, die afgelopen week zijn interlanddebuut voor de Verenigde Staten maakte, scoorde 4-0 via de hak van - eveneens invaller - Klaas-Jan Huntelaar, die prompt het doelpunt op zijn naam kreeg.

In de slotminuut verspeelde Dest op de helft van Heracles de bal aan Dessers, die na een lange sprint oog in oog met Onana de eretreffer voor de gasten voor zijn rekening kon nemen.

Statistieken Ajax - Heracles Almelo

STER reclame