EPA

Voetbalanalist Marco van Basten heeft excuses gemaakt omdat hij in de studio 'Sieg Heil' zei na een Duitstalig interview bij Fox Sports met de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth. Van Basten zat in de studio om wedstrijden in de eredivisie te analyseren en maakte buiten beeld een "ongepaste grap" nadat interviewer Hans Kraay jr. de coach in het Duits had ondervraagd.

Bekijk het fragment hier op Twitter:

Van Basten maakte in de live-uitzending van Fox excuses voor de opmerking. "Ik zei iets wat later door veel mensen is opgepikt. Het was niet de bedoeling mensen te choqueren, dus excuses hiervoor. Het was meer om het Duits van Hans uit te leggen."

Presentator Jan Joost van Gangelen sloot het af met "excuses aanvaard":

Ook een woordvoerder van Fox Sports biedt namens de zender excuses aan. "De opmerking was ongepast. Dat vindt Marco zelf en dat vinden wij als zender ook. Marco heeft daarvoor zojuist dan ook live op de zender zijn oprechte excuses aangeboden."

Duitse media spreken schande van de uitlating. "Hoe het ook bedoeld was, over een nazigroet maak je geen grappen", oordeelt de grote Duitse internetsite T-Online. De krant Bild vraagt zich af wat voor gevolgen de uitspraak voor Van Basten zal hebben. Tv-zender Sport1 noemt de uitspraak onvergeeflijk.

Racisme

De ophef gebeurde uitgerekend op de dag dat in zowel het amateur- als het profvoetbal een minuut niet werd gespeeld, om aandacht te vragen voor het bestrijden van racisme. Vorige week zondag werd Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend door fans van FC Den Bosch.

Bij alle duels in het betaald voetbal wordt uit protest een minuut niet gespeeld. Zo zag dat eruit bij Excelsior, de club van Mendes Moreira:

Spelers Excelsior en Volendam leggen spel stil tegen racisme Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame