ANP
NOS NieuwsAangepast

Segers: coalitie is niet heilig

De ChristenUnie doet samen met de andere coalitiepartijen zijn uiterste best om uit de lastige vraagstukken te komen, maar daar zit een grens aan. Die boodschap had ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers voor de leden van zijn partij op het congres in Utrecht.

De afgelopen tijd heeft het volgens Segers nog wel eens geknetterd in de coalitie: "We hebben onrustige weken achter de rug. Het is wat je noemt: herfst."

Dit is wat Segers exact zei over de coalitie:

Segers: Een coalitie is nodig, maar nooit heilig

Als voorbeeld noemde Segers de stikstofproblematiek, die het kabinet tot impopulaire maatregelen dwingt. Die moeten wat de ChristenUnie betreft eerlijk zijn. "Als we zeggen dat iedereen moet inschikken, geldt dat dan ook voor de luchtvaart of zijn het vooral de boeren die de pijn gaan voelen?"

We werken samen, maar zijn niet met elkaar getrouwd. Want hoe groot ons verantwoordelijkheidsgevoel ook is, onze hoop en dromen zijn altijd groter. Een coalitie is nodig, maar nooit heilig.

Gert-Jan Segers, partijleider

De partij van Segers heeft veel moeite met de voorgenomen opening van vliegveld Lelystad als overloop-luchthaven van Schiphol. Lelystad zal naar verwachting veel overlast veroorzaken op de Veluwe, waar veel ChristenUnie-stemmers wonen.

Met name de VVD wil Lelystad snel openen, maar Segers waarschuwt zijn coalitiepartner: "Zonder het luchtvaartadvies van de commissie-Remkes kunnen we nog geen besluit nemen over opening van vliegveld Lelystad. Die kwestie was al ingewikkeld en is in deze stikstofcrisis niet minder ingewikkeld geworden."

Dat advies van Remkes, over de stikstof-uitstoot van de luchtvaart, verschijnt naar verwachting nog voor het einde van dit jaar.

'Serieuze waarschuwing'

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen is het een serieuze waarschuwing van Segers. "Hij weet dat er ingewikkelde en politiek uiterst gevoelige keuzes gemaakt moeten worden over hoe je in Nederland nu verdergaat. Vliegveld Lelystad is wat dat betreft politiek explosief. Daar staat de ChristenUnie lijnrecht tegenover de VVD die na de 100 km-maatregel niet snel weer iets zal willen inleveren van de afspraken."

"Maar Segers weet ook dat de coalitie laten vallen geen aantrekkelijke optie is. Er is voor de partijen in het midden namelijk geen serieus alternatief", zegt Fresen.

Motie

Op het congres werd ook gestemd over een motie waarin de Tweede Kamerfractie werd opgeroepen om helemaal een streep te zetten door vliegveld Lelystad, en in plaats daarvan te investeren in duurzamere landbouw. Die motie werd door een ruime meerderheid verworpen. Net als het bestuur van de ChristenUnie vinden de leden dat eerst het advies van Remkes moet worden afgewacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl