NOS Voetbal

Ook Onana ervaart racisme op Hollandse velden: 'Ben je gewend als je zwart bent'

Onana over racisme in de eredivisie: 'Ben je gewend als je zwart bent'

De racistische leuzen waarmee Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira afgelopen weekeinde werd geconfronteerd hebben ook bij Ajax-doelman André Onana een gevoelige snaar geraakt.

Onana zegt in het Nederlandse voetbal geregeld te maken te krijgen met racisme. "Vorig jaar keerden de supporters in Utrecht zich tegen me. Dat ben je gewend als je zwart bent."

'Ik geloof dat we hetzelfde zijn'

Ook in andere stadions kreeg Onana opmerkingen over zijn huidskleur. "Ik probeer het te negeren. Ik ben zwart en daar ben ik trots op."

"Als je denkt dat ik een aap ben, heb jij een probleem, ik niet. Want ik geloof dat we hetzelfde zijn. Waarom zou ik me druk maken om iets waar ik geen controle over heb?"

André Onana

Enkele jaren geleden kwam zijn huidskleur ook ter sprake tijdens gesprekken met een buitenlandse club. "Ik wil de club niet noemen, maar twee jaar geleden sprak ik met een club en zij zeiden: 'Het is hier lastig voor zwarte mensen'."

"Ik weet hoe het eraan toegaat, dus ik kijk er niet van op." In welk land het voorval zich afspeelde, wil Onana niet kwijt.

'Dingen meegemaakt bij Ajax'

Bij Ajax voelt Onana zich gewaardeerd, maar vooral als het sportief goed gaat. "Dat is het lot van een keeper, vooral als je zwart bent. Het is een combinatie, denk ik. Bij Ajax heb ik ook wel een paar dingen meegemaakt die wat beter hadden gekund."

André Onana

Afgelopen zondag werd de eerstedivisiewedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior na een klein half uur stilgelegd nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door Den Bosch-supporters.

Het incident maakte een landelijke discussie los over racisme op de voetbalvelden. Onder anderen international Georginio Wijnaldum kwam met een krachtig statement.

Bij alle wedstrijden in het betaald voetbal wordt dit weekeinde een minuut niet gevoetbald om aandacht te vragen voor het probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl