Dmitri Sjliachtin
NOS Sport

Zweem van doping blijft om Russische atletiek hangen na nieuw schandaal

De voorzitter van de Russische atletiekfederatie, Dmitri Sjliachtin, heeft een schorsing opgelegd gekregen wegens overtreding van de anti-dopingregels. Vier andere officials zijn eveneens voorlopig uit hun functie gezet, onder wie de coördinator van het anti-dopingbeleid van de bond.

Dat meldt de Athletics Integrity Unit (AIU), het orgaan dat onafhankelijk van de internationale atletiekfederatie, is belast met de dopingcontroles.

Sjliachtin en de andere functionarissen zouden valse verklaringen hebben afgelegd en hebben geknoeid met documenten om hoogspringer Danil Lysenko te beschermen.

De AIU verrichtte onderzoek naar Lysenko omdat hij drie keer in de fout was gegaan met zijn 'whereabouts' (het aangeven van zijn verblijfplaats) en daardoor dopingcontroles miste. Lysenko pakte in 2018 de wereldtitel indoor en won in 2017 zilver op de WK outdoor in Londen.

Danil Lysenko

De individuele schorsingen van Sjliachtin en de andere officials komen bovenop de algehele schorsing van de Russische atletiekbond, die al sinds november 2015 geldt. De bond mag, vanwege dopingschandalen die eerder aan het licht kwamen waarmee een dopingcultuur binnen de Russische sport werd blootgelegd, geen atleten onder Russische vlag afvaardigen naar internationale wedstrijden en toernooien.

Russische atleten die bewezen schoon te zijn, mogen nog wel uitkomen op toernooien, maar doen dat onder neutrale vlag. Lysenko was ook een van die atleten, maar werd in augustus 2018 toch geschorst nadat de AIU het onderzoek naar zijn whereabouts was gestart.

Naast de nu opgelegde schorsing is het Russische antidopingagentschap Rusada ook nog altijd in afwachting van een mogelijke nieuwe schorsing door wereldantidopingbureau WADA.

Directeur Joeri Ganoes van Rusada uitte eind oktober in een interview met de NOS daarover zijn zorgen. Het WADA doet naar verwachting eind deze maand uitspraak.

Hangt Russische sporters weer lange uitsluiting boven het hoofd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl