Zonderland: 'Pijn maakt niet uit, maar ontsteking vreet energie'

Epke Zonderland heeft ondanks een medische ingreep, vorige week, nog goede hoop komende zomer actief te zijn op de Olympische Spelen. Het kan zelfs voordelig uitpakken dat de turner zich nu al aan zijn bijholtes heeft laten helpen.

Weer die holtes. Al sinds 2015 kampt hij met ontstekingen die de opbouw naar grote toernooien door de jaren heen al danig hebben verstoord.

"Dit is iets ongrijpbaars", zegt Zonderland over zijn chronische aandoening die hem nu weer deelname aan de World Cup in Cottbus, aankomend weekend, kost. Een belangrijk moment, omdat juist tijdens die wereldbekerwedstrijden een ticket naar de Spelen in Tokio kan worden verdiend. "Met lichamelijke blessures weet ik wel gewoon wat ik moet doen om te herstellen", verzucht de turner.

Geen energie

Het is nu vooral duimen dat hij voorlopig geen last meer krijgt, in elk geval tot na de Olympische Spelen die van 24 juli tot en met 9 augustus worden gehouden.

"Ik heb gewoon geen energie om te trainen. Die pijn maakt me niet eens zo uit. Als je eenmaal zo'n ontsteking hebt gehad, is de kans een stuk groter dat die terugkomt. Het ligt altijd op de loer."

Epke Zonderland is nog niet zeker van de Spelen in Tokio ProShots

De drievoudig wereldkampioen aan de rekstok pakte in 2012 olympisch goud op dat onderdeel en in principe heeft hij volgend jaar, op zijn 34ste, een laatste reële kans dat kunstje te herhalen.

"Ik geloof er zeker in, anders was ik al lang opgehouden", zegt een strijdbare Zonderland over zijn kansen op deelname aan de Spelen. Dan moet hij in februari (Melbourne) en maart (Bakoe en Doha) wel pieken tijdens de World Cup-wedstrijden om zijn Japanse concurrent Hidetaka Miyachi voor te blijven.

Bijkomend voordeeltje is dat Zonderland zich nu volledig kan focussen op een piek in 2020. De weg omhoog is ingezet. "Op een gegeven moment moet je toch die opbouw maken, ik hoop dat het dan voldoende is."

STER reclame