Regio15
NOS Nieuws Binnenland

'Snackbarheld' Edsel: 'Ze moeten gewoon gaan werken voor hun geld'

Bij de snackbar van De Jong snacks in de Haagse wijk Moerwijk was het vandaag een drukte van belang. Maar liefst vijf cameraploegen stonden 'snackbarheld' Edsel op te wachten toen hij op zijn werk verscheen.

Gisteren gaf hij geen krimp toen een man die de snackbar wilde overvallen een pistool op hem richtte. Hij probeerde zelfs het pistool uit de handen van de overvaller te trekken. Uiteindelijk sloeg de overvaller op de vlucht.

Edsel vertelt zelf wat er nou precies gebeurde:

Onverschrokken snackbarmedewerker geloofde overvaller niet

"Ik stond schoon te maken en toen hoorde ik de deur", vertelt de 63-jarige Edsel. "Ik draai me om, stond daar die gozer zo met zijn pistool op mij gericht en zei 'geef me geld'."

Maar daar had Edsel dus geen boodschap aan. "Het moet gewoon stoppen, zulke mensen moeten leren dat ze gewoon op moeten staan, zoals wij allemaal, en werken voor hun geld", zei hij meerdere keren tegen de cameraploegen. "Ik ben nu 63, ik werk vanaf mijn veertiende. Dus hij kan het ook."

Nepwapen?

Eigenlijk wist hij niet eens zeker of de overvaller een echt of een nepwapen vasthield, zegt Edsel. "Ik dacht: als echte overvaller ga je schieten." Hij wijst omhoog en naar de grond. "Daarom heb ik gedacht 'ik ga het pistool pakken'. Toen ik het niet kon pakken, heb ik dit gepakt (pakt grote zoutbus op met flinke deuk erin, red.) en naar hem toe gegooid. Ik hoop dat ik hem flink geraakt heb."

Zelf werd hij ook geraakt, op drie plekken op zijn arm. "Het was zo'n alarmpistool denk ik. Geen echte kogels godzijdank, anders stond ik hier niet." Volgens Edsel moet het systeem veranderen zodat criminelen leren dat het niet normaal is wat ze doen. "Gevangenisstraffen, geen taakstraffen. Gewoon opsluiten die handel en goed opsluiten. Dan gaat het vanzelf over."

De Jong snacks is een begrip hier in Moerwijk, maar ik denk dat Edsel nu nog een groter begrip wordt.

Eigenaresse Lissy Adam Boekholt

De eigenaar van de snackbar, Lissy Adam Boekholt, is trots op Edsel, maar had het ook niet erg gevonden als hij gewoon het geld had afgegeven. "Ik denk dat ik hem zelf gewoon alles had gegeven inclusief de kassa en nog een hamburger voor hem had gebakken ook."

Volgens Boekholt zouden veel jongeren een voorbeeld kunnen nemen aan Edsel. Hij had tot voor kort twee banen, maar bij zijn andere baan werd onlangs zijn contract niet verlengd. Bij de snackbar werkt hij parttime en hij zoekt dus nu iets nieuws. "Hij pakt alles aan en hij vindt dat de jeugd ook moet werken en niet dit soort onzin uit moet halen om aan geld te komen."

Ze is opgelucht dat het zo is afgelopen. "De Jong snacks is een begrip hier in Moerwijk, maar ik denk dat Edsel nu nog een groter begrip wordt."

STER reclame