NOS Sport Handbal

Handbalsters al vertrokken naar WK in Japan: 'Goed om te acclimatiseren'

ANP

De Nederlandse handbalvrouwen spelen pas over tien dagen de eerste wedstrijd op het WK, maar woensdagmiddag vertrok de selectie van bondscoach Mayonnade al naar Japan. Voor het vertrek vanaf Schiphol werkte de selectie ook nog een training af; om acht uur 's ochtends stonden de speelsters al op het veld.

Keepster Tess Wester vond het wel wat vroeg, moest ze bekennen: "De wekker ging om zes uur. Ja, dat is vroeg. Toen het wekkertje ging dacht ik: een paar uurtjes extra zou wel fijn zijn. Maar zo kunnen we alvast in het Japan-ritme komen. Het jetlag-protocol, daar is het voor."

Verslaggever Han Kock was vanochtend bij de vroege training van de handbalsters. Bekijk hieronder de reportage:

Handbalsters trainen en vliegen vroeg om in 'Japan-ritme' te komen voor WK

Dat protocol, daar zijn ze al even mee bezig. Met het vroege vertrek en de vroege training hoopt de Nederlandse ploeg zo min mogelijk last te hebben van de jetlag in Japan, waar het negen uur later is dan in Nederland.

Ook thuis probeerden de speelsters de afgelopen dagen al te wennen aan het tijdsverschil. "Eerder naar bed, eerder opstaan, zorgen dat je eerder eet, veel eiwitten eten 's ochtends", somt Wester de maatregelen op.

Voor de ervaren Lois Abbingh is het vroege vertrek ook anders dan ze gewend is. "Normaal gesproken zijn we twee dagen voor we vertrekken nog even thuis. Het zal een lange tijd zijn dat we echt samen zijn. Dat is even nieuw. Maar het is goed om te acclimatiseren. We hebben veel jonge meiden en we hebben nog niet vaak samen getraind. Dus het is alleen maar positief, denk ik", aldus Abbingh.

Trainen, fitness en videosessies in Japan

Volgens bondscoach Mayonnade is er ook nog veel werk te doen voordat het WK begint. "Als ik eerlijk ben, is het team nog niet klaar voor het toernooi. Ik ben nu negen maanden bondscoach en heb in al die tijd de internationals amper gezien. Een week in maart, twee weken in juni en een week in september. Dat is belachelijk weinig", zei de bondscoach voor vertrek op Schiphol.

De handbalsters moeten dus meteen aan de bak na aankomst in Japan, keek Mayonnade vooruit. "Ik heb nu tien dagen om de ploeg te prepareren en moet erop hopen dat het voldoende is. Ik plan negen handbaltrainingen, zes keer fitness en tien sessies waarin we video's bekijken."

"Het zal niet makkelijk zijn, maar aan de andere kant; we hebben een goed team met topspeelsters als Estavana Polman, Lois Abbingh en keepster Tess Wester", aldus de Fransman.

STER reclame