'Personeel Vopak ongerust over volgsoftware'
Personeel van tankopslagbedrijf Vopak maakt zich zorgen over een nieuw digitaal volgsysteem, schrijft het Financieele Dagblad. Werknemers krijgen een pasje. Vervolgens kan Vopak hen onder meer volgen en hun lichaamshouding zien. Volgens Vopak gaat het om een proef op één locatie.
"Doel van de test is om te kijken of deze pasjes kunnen bijdragen aan de veiligheid", laat Vopak in een schriftelijke reactie weten. Behalve dat "privacy en de regelgeving hieromtrent onderdeel uitmaken van de test", wil het bedrijf geen verdere toelichting geven. Vopak is bekend van het Botlekterrein bij Rotterdam.
In het FD zegt Cees den Breejen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, dat er geen problemen zijn als het om de veiligheid gaat. "Maar de privacy ligt heel gevoelig. Waar loopt iemand, zit hij op de wc? Wat gaat het bedrijf doen met die data?", vraagt den Breejen zich af. Hij zegt druk in gesprek te zijn met de directie van Vopak.
Gegevens anonimiseren
Vopak slaat vloeibare chemicaliën en brandstoffen op. Als iemand op de grond ligt, kan het daarom belangrijk zijn dat het systeem dat signaleert. "Maar als je werknemers volgt, of kijkt wat ze doen, dan heb je het over privacygevoelige informatie", legt privacyjurist Jay Remmelzwaal uit.
Volgens Remmelzwaal mag je wel inbreuk maken op de privacy van werknemers, als je maar heel goed uitlegt waarom je het doet. "Je moet een belangenafweging maken", zegt hij. "En daarbij is het belangrijk de impact op privacy zo klein mogelijk te maken."
Gegevens anonimiseren kan daarbij helpen, denkt Remmelzwaal. Volgens het FD wil Vopak dat doen zodra een werknemer het terrein verlaat.