De ouders van Galizia bij een anti-corruptieprotest, eerder deze week
NOS Nieuws

Prominente Maltese zakenman opgepakt in moordzaak onderzoeksjournaliste

Ruim twee jaar na de moord op de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn in de zaak. Na jaren van vragen en grote internationale druk om grondig onderzoek te doen, is er een prominente zakenman gearresteerd die de afgelopen jaren nauwe banden onderhield met leden van de Maltese regering.

De opgepakte zakenman is Yorgen Fenech, een lokaal bekende investeerder en de directeur van Electrogas, dat recent een energiecentrale opende op Malta. Galizia, die in 2017 om het leven kwam bij een aanslag met een autobom, was beroemd vanwege de talloze corruptiezaken die ze blootlegde. De 'Eenpersoons WikiLeaks', zoals ze werd genoemd, zou ook de gangen van Fenech hebben onderzocht.

Nieuwsuur deed uitgebreid onderzoek naar de Maltese paspoorthandel. In deze video vertelt de zoon van de vermoorde journaliste over haar werk. Hij zet dat nu voort:

Fenech werd opgepakt toen hij vannacht de Maltese haven Portomaso probeerde uit te varen op zijn luxe jacht. Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen persbureau Reuters dat hij er inderdaad van wordt verdacht dat hij betrokken is bij de moord op Galizia.

'Geldstroom naar Panama'

De aanhouding is binnen 24 uur na een pleidooi van de Maltese premier Muscat voor een presidentieel pardon voor een taxichauffeur, die mogelijk een tussenpersoon was bij de bomaanslag. Voorwaarde voor dat pardon was dat hij zou vertellen wie volgens hem het meesterbrein is achter de moord op Galizia.

Onlangs werd na onderzoek van persbureau Reuters duidelijk dat Fenech de eigenaar is van 17 Black, een in Dubai gevestigde onderneming. Dat bedrijf zou om onduidelijke redenen miljoenen hebben overgemaakt naar Panamese bedrijven die in handen waren van de oud-minister van Energie en de stafchef van premier Muscat. Maar Fenech en de bewindspersonen ontkennen dat stellig.

Voor haar dood had Galizia op haar veelgelezen corruptie-blog ook geschreven over 17 Black. Ze stelde dat het toen nog mysterieuze bedrijf er schimmige banden op nahield met Maltese politici, al lukte het haar voor haar dood niet om daar bewijs voor te leveren. Galizia wist toen niet wie de eigenaar was van 17 Black.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl