Een Israëlische F-35 tijdens een ceremonie voor piloten
NOS NieuwsAangepast

Israël bombardeert doelen in Syrië, 'twee burgers gedood'

Bij Israëlische luchtaanvallen op Syrisch grondgebied zijn volgens Syrische staatsmedia drie burgers gedood en een aantal gewonden gevallen. Het Israëlische leger schreef op Twitter dat hun gevechtsvliegtuigen vannacht een groot aantal doelen hebben gebombardeerd, waaronder Iraanse stellingen.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van elf doden, van wie zeven niet-Syriërs. Volgens die organisatie gaat het vermoedelijk om Iraniërs.

Eerder meldden Syrische staatsmedia dat met luchtafweergeschut nabij de hoofdstad Damascus was gevuurd op "vijandige doelwitten". Mogelijk waren dat de Israëlische straaljagers, omdat Israël stelt dat bij de aanval ook Syrisch luchtafweergeschut is vernietigd. Volgens het Israëlische leger gaf Syrië geen gehoor aan de waarschuwing de vliegtuigen niet te bestoken.

Dit zijn beelden van vannacht uit Damascus:

Luchtaanval Israël op doelen in Syrië

Israël zegt dat stellingen van de Iraanse Quds-brigade, onderdeel van de elite-eenheid Revolutionaire Garde, de initiële doelwitten waren bij de luchtaanvallen. Die zijn een reactie op de vier raketten die gisternacht vanuit Syrië op het noorden van Israël werden afgevuurd. De raketten werden allemaal onderschept. Israël waarschuwde Syrië dat het bij eventuele volgende raketaanvallen op een soortgelijke manier zal reageren.

Rusland noemt de luchtaanvallen van Israël een verkeerde zet. Volgens het Russische persbureau Interfax heeft Moskou naar aanleiding van het incident contact opgenomen met zijn bondgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl