NOS NieuwsAangepast

Anti-Romaprotesten in Hongarije

Door redacteur Laura Kroet in Berlijn

Betere integratie van de Roma in de EU-landen. Dat is de inzet van de Europese Commissie tijdens een conferentie in Boedapest. Er is besloten dat de lidstaten eigen plannen ontwikkelen om Roma meer te betrekken bij onderwijs, gezondheidszorg, werk en huisvesting. Nu zijn ze te vaak afgesloten van de samenleving.

Hongarije is EU-voorzitter en wil het thema Europabreed op de agenda zetten. Maar het is vooral in Hongarije zelf waar nog heel wat te verbeteren valt wat betreft Roma-integratie.

Extreemrechts

Door de huidige politieke situatie in het land, voelen veel Roma zich niet veilig. De extreemrechtste partij Jobbik ('Beweging voor een beter Hongarije') zorgt voor onrust. Jobbik, dat in 2010 nog zeventien procent van de stemmen bij parlementsverkiezingen haalde, heeft het stoppen van 'zigeunerterreur' tot een van haar speerpunten gemaakt. Roma worden door hen beschuldigd van moord en geweld tegen Hongaren.

In verschillende dorpen houden aanhangers van Jobbik protestmarsen tegen de Roma. In het dorpje Gyöngyöspata is er een burgeropstand met de naam Szebb Jövö ('Mooiere toekomst') opgericht.

Extremisten uit die groepering patrouilleren door de straten en dragen fascistische vlaggen met zich mee. Ze bedreigen Roma als ze hun woningen verlaten. Ook in dorpen waar geen problemen lijken te zijn en waar mensen doorgaans vreedzaam naast elkaar leven, worden protesten georganiseerd.

Goede voorbeeld

Volgens Robert Kushen, directeur van het Europese Roma Rechten Centrum (ERRC), moet de huidige regering voor de belangen van de Roma opkomen. "Het is van cruciaal belang dat de regering van Hongarije het goede voorbeeld geeft door Roma binnen zijn grenzen te beschermen." De Roma maken rond de acht procent van de Hongaarse bevolking uit.

De EU-lidstaten moeten hun plannen voor Roma-integratiebeleid eind 2011 hebben gepresenteerd. Dit sluit aan bij doelstellingen van de EU op het gebied van werkgelegenheid, sociale zaken en onderwijs die in 2020 moeten zijn gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl