NOS/Beeld Werkt

De beheerder van een containerschip en een dochterbedrijf dat de bemanning voor het schip leverde, zijn veroordeeld tot boetes van 85.000 en 50.000 euro voor de dood van een matroos.

De 40-jarige matroos was in 2016 aan het werk in de haven van Moerdijk. Bij het laden van het containerschip kwam hij klem te zitten tussen twee containers. Hij overleed ter plekke.

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd

Camerabeelden lieten zien dat de omgekomen matroos en andere bemanningsleden zich niet aan veiligheidsvoorschriften hielden. Veiligheidslijnen werden niet of nauwelijks gebruikt, personeel stond onder hangende containers of sprongen over gangpaden tussen containers.

Volgens de rechtbank hebben de beheerder van het schip en het dochterbedrijf er onvoldoende voor gezorgd dat iedereen aan boord veilig zijn werk kon doen. "Er was sprake van een onveilige werkcultuur, waarbinnen onvoldoende toezicht werd uitgeoefend door de verantwoordelijken."

De beheerder van het schip krijgt de hoogste boete omdat die houder is van de veiligheidscertificaten en invloed had op de naleving van de regels, schrijft Omroep Brabant.

STER reclame