De ingang van Huawei's enorme beursstand op Mobile World Congress NOS / Nando Kasteleijn

Voor de derde keer krijgt het Chinese bedrijf Huawei van de Amerikaanse overheid 90 dagen uitstel van handelsmaatregelen. Die zouden anders morgen ingaan. Dit uitstel komt er zodat telecomproviders in plattelandsgebieden in de Verenigde Staten gebruik kunnen blijven maken van de diensten van Huawei, ondanks de sancties van de overheid.

De fabrikant levert aan de providers apparatuur voor mobiele netwerken. Zonder de diensten komen de providers, en daarmee gebruikers, in de problemen. Voor zover bekend is het wel nog altijd de bedoeling dat de samenwerking wordt afgebouwd.

Zwarte lijst

Huawei werd in mei op een zwarte lijst gezet door het Amerikaanse ministerie van Handel. Dit werd toen gedaan onder het mom van zorgen over spionage. De VS beschuldigt het Chinese bedrijf ervan namens de overheid te spioneren en, als het daartoe de opdracht krijgt, sabotage-aanvallen uit te voeren. Huawei heeft dit altijd ontkend en hard bewijs hiervoor ontbreekt.

Het gevolg van de zwarte lijst was ook dat Google de Android-licentie van Huawei introk. Dit betekent dat een reeks nieuwe telefoons van Huawei, die dit najaar op de markt komen, geen diensten van de internetgigant bevatten. Dit maakt ze veel minder aantrekkelijk voor de westerse markt.

Speelbal in handelsoorlog

Huawei is al maanden een speelbal in de handelsoorlog tussen de VS en China, die al anderhalf jaar duurt. Volgens CNN zou president Trump deze week een deelakkoord moeten gaan tekenen met president Xi Jinping, maar gesprekken over de definitieve tekst zouden vast zijn gelopen.

STER reclame