Penoza-acteurs Monic Hendrickx en Loek Peters
NOS Nieuws

'Penoza-film is een klapper om het hele verhaal mee af te sluiten'

Het laatste dat we van maffiabaas Carmen van Walraven hoorden, was dat ze was verdwenen. Langzaam weggezonken onder water, zonder een spoor achter te laten. Twee jaar later geeft de speelfilm Penoza antwoord op wat er daarna gebeurde.

"Ik had al verwacht dat dit niet het einde zou zijn. Er moest nog een special komen of een film", zegt schrijver Daniëlle Spoelstra van serieblog Scriptgirl. "De makers konden nog genoeg aanknopingspunten vinden."

In de film probeert Carmen in Canada een nieuw bestaan op te bouwen, maar haar oude leven haalt haar toch weer in:

Dat een serie een vervolg krijgt op het grote doek is vrij zeldzaam. Gooische Vrouwen en Newkids wisten de overstap te maken, en eerder dit jaar hadden we nog Baantjer: het begin, maar andersom is gebruikelijker: Flodder, All Stars, Van God Los.

"Als een serie beëindigd wordt, is daar meestal een reden voor", legt filmjournalist Robbert Blokland uit. "De verhalen zijn klaar of het geld is op. In dit geval wilde de oorspronkelijke maker, Diederik van Rooijen nog een hele grote afsluiting bedenken voor zijn kindje."

De serie was altijd lekker duister en spannend, dat werkt in de bioscoop nog beter.

Daniëlle Spoelstra

Spoelstra, die de film snel wil zien, verwacht dat Penoza goed zal werken in een donkere bioscoopzaal. "Ik denk dat de serie zich er goed voor leent; het was altijd lekker duister en spannend, dat werkt in de bioscoop nog een stukje beter."

Blokland beaamt dat na het zien van een persvoorstelling. "Van Rooijen heeft flink mogen uitpakken: het mocht groter, massaler, er was meer geld. Deze film is een klapper om het hele verhaal mee af te sluiten."

Omdat de leeftijdsgrens is opgerekt van 12 jaar en ouder naar 16+ kan de film bovendien meer in beeld brengen dan de tv-serie. "Omdat de serie werd uitgezonden om 20.30 uur werd er heel veel gesuggereerd: je dacht dat je iets zag gebeuren, maar zag het nooit in beeld. Nu kon er meer bloed in beeld komen."

Als fan van de serie was Blokland tevreden. "De film is een mooie apotheose, het definitieve einde."

Of niet ingewijden ook zullen genieten? "Ik hoor gemengde geluiden. Sommigen mensen willen na deze film de hele serie kijken, anderen begrepen minder van de verhaallijnen. Als je de serie kent ga je er meer in mee; dan is er ook herkenning van personages die terugkomen of plottwists."

Zelfs al komen alleen Penoza-fans dan kan de film al een kaskraker kunnen worden, voorspelt Spoelstra. "Het was een van de beste series van de afgelopen jaren, er waren heel veel kijkers, ik ken mensen die er echt verslaafd aan waren."

De enorme voorpremière geeft al aan dat de verwachtingen hoog zijn: in meer dan honderd bioscopen is de film vanavond voor het eerst te zien, een recordaantal. Volgende week is de film in het hele land te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl