NOS NieuwsAangepast

10 jaar cel voor voorbereiden aanslag op Wilders in 'hart van democratie'

De Pakistaan Junaid I. is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor voorbereiden van een aanslag op PVV-leider Geert Wilders. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat I. schuldig is aan het voorbereiden van moord met een terroristisch oogmerk. De straf is fors hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, die zes jaar cel bedroeg.

De rechter oordeelt dat I. de vrijheid van meningsuiting in Nederland in gevaar wilde brengen. "Wat de verdachte beoogde met het vermoorden van Wilders was het verwijderen van een prominent politicus uit het publieke debat zodat hij zijn boodschap niet meer zou kunnen verkondigen. De verdachte wilde deze moord nota bene plegen in een van de gebouwen van het parlement, feitelijk het hart van de democratie", zei de rechter.

Als I. in zijn doel was geslaagd, had hij niet alleen Wilders vermoord, maar ook een aanslag gepleegd die volgens de rechter een enorme impact zou hebben gehad op de Nederlandse democratische samenleving. "Daarbij valt te denken aan politici die hun werk niet meer aandurven. Ook had de aanslag een golf van angst, afschuw en gevolg van onveiligheid over Nederland en waarschijnlijk ook buiten de grenzen doen gaan." De rechtbank noemt dat bijzonder ernstig.

Bekijk hier een deel van de overwegingen van de rechter om de verdachte tot een hogere straf te veroordelen.

'De aanslag had een golf van angst, afschuw en gevoel van onveiligheid over Nederland doen gaan'

Dat de verdachte van plan was Wilders te vermoorden, bleek onder meer uit WhatsApp- en Facebook-gesprekken, waaruit de rechter citeerde. In een van die gesprekken op 27 augustus schreef iemand: "U moet hem vermoorden." Daarop zei I.: "Dat zal ik doen, met Gods wil." Volgens de rechter uitte hij daarvoor ook meerdere keren de wens om Wilders te doden.

De 27-jarige I. reisde vorig jaar augustus van Frankrijk naar Den Haag, waar hij op het Centraal Station werd opgepakt. De avond ervoor kondigde hij in een Facebook-filmpje een aanslag aan op Wilders of de Tweede Kamer. Dat deed hij vanwege de wedstrijd die de PVV-leider had uitgeschreven rond cartoons van de profeet Mohammed, waar hij later om veiligheidsredenen van afzag. De rechter zegt dat dat filmpje een opruiende werking had, omdat I. kijkers vraagt om hem te helpen.

Wilders reageert op Twitter verheugd op het vonnis:

Wat verder meewoog in de strafbepaling is dat er sprake is van herhalingsgevaar. I. heeft volgens de rechter nog altijd als doel om Wilders te vermoorden, blijkt uit telefoongesprekken die hij vanuit de gevangenis met zijn moeder voerde.

De verdachte ontkende op de eerste procesdag dat hij van plan was Wilders te vermoorden en zei dat hij alleen uit was op het stopzetten van de cartoonwedstrijd. Hij zei dat hij overmand was door emotie toen hij het filmpje maakte. De rechtbank zegt dat zijn verklaring in strijd is met alle bewijsmiddelen. De uitleg wordt weliswaar onderschreven door een getuige, maar de rechtbank acht die onbetrouwbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl