Asielzoekers in het azc in Gilze
NOS Nieuws

Miljoenenstrop dreigt voor IND door lange wachttijden

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) moet volgend jaar naar verwachting 17 miljoen euro aan dwangsommen uitkeren aan asielzoekers die te lang moeten wachten op hun procedure. Dat laat staatssecretaris van asiel Broekers- Knol in een brief weten aan de Tweede Kamer.

Vreemdelingen die te lang moeten wachten, kunnen via de rechter om een schadevergoeding vragen. Dit jaar kostte dat de overheid al 5,5 miljoen euro.

De IND kampt met achterstanden. Dat komt volgens de staatssecretaris doordat in 2017 is besloten op de dienst te bezuinigen. Vooral mensen die uit oorlogsgebieden komen, merken dat. De IND gaat mensen uit deze groep, zoals mensen uit Syrië en Jemen, het komende half jaar voorrang geven.

Extern onderzoek

Broekers-Knol laat extern onderzoeken wat er mis is bij de IND, waardoor de wachttijden zo oplopen. Onlangs constateerde de commissie-Van Zwol dat het probleem bij de IND vooral in de uitvoering van de asielprocedures zit, niet bij de aanpassing van regels.

De lange wachttijden bij de IND leidden ook tot overvolle asielzoekerscentra. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is op zoek naar nieuwe opvanglocaties. Vrijdag werd bekend dat inmiddels een gymzaal op het azc in Budel is ingericht als noodopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl