De balie van de Stadswinkel in Rotterdam,waar inwoners bijvoorbeeld een paspoort kunnen aanvragen
NOS NieuwsAangepast

Honderden Chinezen 'herstelden' valse identiteit bij gemeenten

Honderden Chinezen hebben de afgelopen jaren met succes hun valse identiteit gecorrigeerd in het bevolkingsregister. Dat ontdekte Reporter Radio van KRO-NCRV en platform iBestuur in een gezamenlijk onderzoek naar identiteitsfraude.

Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 werd er door het nieuwe kabinet een generaal pardon afgekondigd voor een groep van 27.000 asielzoekers die asiel had aangevraagd onder de oude vreemdelingenwet, die gold tot 2001.

Onder hen zat een grote groep minderjarige Chinezen, die volgens Reporter een jongere leeftijd en soms ook een valse naam hadden opgegeven om in aanmerking te komen voor het generaal pardon en dus een verblijfsvergunning.

Meestal succesvol

Die gegevens pogen ze nu weer te corrigeren. Bijvoorbeeld omdat hun ouders in China op leeftijd raken en ze de mogelijkheid willen hebben terug te keren naar hun geboorteland. Met hun valse identiteit vrezen ze niet toegelaten te worden. Of ze hebben hun authentieke, Chinese identiteitspapieren nodig om zich te laten naturaliseren.

Het lukt de Chinezen in veel gevallen om hun identiteit aan te passen. In sommige gemeenten lukt dat al met een geboortebewijs. In andere gemeenten is het lastiger, waarna rechtszaken volgen. De Amsterdamse advocaat Adam Diels stond de afgelopen jaren 600 cliënten grotendeels succesvol bij. In de laatste 250 gevallen, lukte het hem slechts vier keer niet de identiteit te wijzigen.

Verjaard

De plegers van identiteitsfraude worden vaak niet vervolgd, omdat de vergrijpen meestal al zijn verjaard. Ze verblijven meestal al meer dan twee decennia in Nederland. Verblijfsvergunningen worden zelden ingetrokken, omdat de Chinezen zijn geworteld in Nederland en er daardoor geen basis meer is om de vergunning in te trekken.

Gebrekkige registratie bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en op gemeentelijke afdelingen Burgerzaken en "knelpunten in de bestrijding van identiteitsfraude" zijn volgens Reporter oorzaken dat de fraude niet wordt opgemerkt. Daarom is het ook onduidelijk om hoeveel personen het precies gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl