EPA

Goedemorgen! Vandaag zijn er sinterklaasintochten in onder meer Amsterdam en Den Bosch. In de Brabantse stad is een protest tegen Zwarte Piet aangekondigd. En Max Verstappen start vanavond bij de Grand Prix in Brazilië van poleposition.

Vandaag start zonnig. Later neemt de bewolking vanuit het oosten toe en vooral 's avonds valt er enige tijd neerslag. Het wordt bij een matige noordoostenwind 6 tot 8 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Max Verstappen start voor de tweede keer dit seizoen van poleposition. Hij was gisteren de snelste in de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië. De race begint vanavond om 18.10 uur Nederlandse tijd.
  • Opnieuw zijn er sinterklaasintochten. De goedheiligman komt onder meer aan in Amsterdam en Den Bosch. In die laatste plaats is een protest aangekondigd van de lokale werkgroep Den Bosch Kan Het. Die groep is verbonden aan Kick Out Zwarte Piet.
  • Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Fluwelen Revolutie begon in Tsjechië. De geweldloze volksopstand luidde het einde in van de communistische heerschappij in Tsjechoslowakije. Gisteren gingen honderdduizenden mensen in Tsjechië de straat op, lees hier waarom.

Wat heb je gemist?

Veel hartpatiënten die nu nog standaard een operatie ondergaan, zijn net zo goed af met alleen medicijnen. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Als de zinloze operaties niet meer worden uitgevoerd, kan dat volgens de onderzoekers honderden miljoenen aan zorgkosten schelen.

Het gaat om het grootste onderzoek ooit naar het nut van hartoperaties. Ruim 5000 patiënten met vernauwde slagaders kregen allemaal hartmedicatie en bij de helft werd de vernauwing ook operatief verholpen met een bypass of een stent. Uit de studie blijkt dat patiënten met ernstige, maar stabiele hartproblemen net zo veel baat hebben bij alleen medicatie.

Alleen mensen die vaak pijn op de borst hebben, reageren beter op de combinatie van een operatie en medicijnen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • VN: geweld in Bolivia dreigt volledig uit de hand te lopen: Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, reageert op het gewelddadige ingrijpen van veiligheidsdiensten in de stad Cochabamba. Daarbij vielen vrijdag zeker negen doden en raakten tientallen betogers gewond.

  • China weigert Australische politici en vraagt om berouw: de twee zijn niet welkom vanwege hun kritische houding. Een van de twee Australiërs vergeleek eerder dit jaar China's groeiende macht met de opkomst van nazi-Duitsland. De ander had zich uitgelaten over de onderdrukking van de Oeigoeren en de manier waarop Peking met de protesten in Hongkong omgaat.

  • Woningen onbewoonbaar na brand in Vlaardings appartementencomplex: het vuur brak rond 03.30 uur vanochtend uit in een woning op de tweede verdieping en sloeg over naar een etage erboven. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Voor de bewoners van de uitgebrande woningen is onderdak geregeld.

En dan nog even dit:

Bondscoach Ronald Koeman is trots dat het Nederlands elftal zich voor het eerst in zes jaar heeft geplaatst voor een groot toernooi. Dat zei hij gisteravond na afloop van de wedstrijd tegen Noord-Ierland (0-0).

Bekijk hieronder het interview met de bondscoach:

Koeman na matige vertoning in Belfast: 'Professioneel uitgespeeld'

Fijne dag!

STER reclame