In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Nazi-kleding gevonden bij verbouwing van huis

Bewoners van een huis in Hilversum zijn bij een verbouwing op nazi-kleding uit de Tweede Wereldoorlog gestuit: een jas en een pet. Ook kwam een klein legerbruin jasje te voorschijn, vermoedelijk van een kind. De kleding lag verstopt onder een luik in de vloer van de zolder.

"We wisten eerst niet wat het was, maar toen zagen we de adelaar met de swastika van de nazi's", zei bewoner Wouter Vreeke tegen NH Nieuws. De bewoners borgen de gehavende kleding eerst even op, maar wilden er meer over weten.

NH Nieuws ging langs bij de bewoners van het huis waar de kleding werd gevonden:

'Geweldige vondst voor de historie van Hilversum'

Ze zochten daarom contact met verzamelaar Robin Gouwswaard. Hij denkt dat de kleding van een Nederlander is geweest die voor de Duitsers belangrijke gebouwen of terreinen bewaakte om brandstichting, diefstal en sabotage te voorkomen.

"Meestal werden dit soort kleren verbrand, tijdens of na de oorlog, dus dat dit bewaard is gebleven is uniek", zei Gouwswaard tegen NH Nieuws. Hij heeft uitgezocht wie er tijdens de oorlog in het huis hebben gewoond. Mogelijk komt zo meer informatie over de vondst boven tafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl