De winteropvang vorig jaar in Den Haag ANP

Vanaf vandaag kunnen daklozen in de vier grote steden en omliggende gemeenten 's nachts weer terecht in de winteropvang, omdat de temperaturen 's nachts kunnen dalen tot onder het vriespunt.

Op de meeste plekken kunnen daklozen normaal gesproken alleen terecht bij de nachtopvang op vertoon van een zorgpas. Ook moet er dan een klein bedrag worden betaald. Nu wordt de nachtopvang opengesteld voor iedereen.

Bij lage temperaturen werken verschillende maatschappelijke organisaties samen aan de kouderegeling, zoals gemeente, GGD, Leger des Heils en politie. De gemeente Den Haag bijvoorbeeld heeft in samenwerking met het Leger des Heils twee extra opvanglocaties geopend en op de reguliere opvanglocatie van het Leger des Heils zijn extra bedden neergezet.

In totaal zijn in Den Haag ruim 70 extra bedden beschikbaar voor mensen die tot nu toe in onder meer parken en portieken overnachtten. "We zien over het algemeen een toename van het aantal daklozen, dus op dit soort momenten is het belangrijk dat er genoeg plek is", zegt Marjolein Quist van het Leger des Heils.

STER reclame