Paulus Arajuuri huilt na de kwalificatie AFP

Thomas Lam kon zijn geluk vrijdagavond in Helsinki niet op. Finland plaatste zich met een 3-0 overwinning op Liechtenstein voor het eerst in de geschiedenis voor een eindronde van het Europees kampioenschap. "We hebben echt geschiedenis geschreven. Voetbal staat nu echt op de kaart in Finland."

Lam bekeek het hele duel als reserve van de bank. De verdediger van PEC Zwolle, die een Nederlandse vader en een Finse moeder heeft en al geruime tijd voor Finse vertegenwoordigende elftallen speelt, is net terug van een gebroken voet.

"Als iemand drie jaar geleden had gezegd dat Finland zich voor de eindronde van het EK zou plaatsen, was diegene voor gek verklaard", legt hij het volksfeest in het land uit na de kwalificatie.

Feest op straat in Helsinki na de kwalificatie AFP

Het land, dat in het verleden voetballend met name leunde op spelers als Jari Litmanen en Sami Hyppiä, was in de groep met grootmacht Italië, Griekenland en Bosnië-Herzegovina niet direct favoriet voor een EK-ticket.

"We zijn de laatste jaren gegroeid als team. We hebben een goed wedstrijdplan en alle stukjes vielen nu een keer in elkaar. IJshockey blijft sport nummer een, maar voetbal gaat hier veel plezier van hebben", zag Lam al het vervolg van het succes.

In de bus naar een discotheek was het na het duel met Liechtenstein groot feest. "Het hele land staat op zijn kop. Niemand had dit durven dromen", verduidelijkte Lam de feestvreugde. "Ik moet het ook nog een beetje beseffen, maar we gaan hier enorm van genieten."

Finse supporters bestormen in Helsinki het veld na de kwalificatie AFP

Lam had door zijn blessure amper een bijdrage aan de kwalificatie. Het feit dat hij tegen Liechtenstein weer bij de ploeg zat, stemde hem tevreden. Vooral met het oog op volgend jaar.

"Het voelt dubbel zo goed, nu ik terug ben. De periode dat ik er niet bij was, heb ik de duels met Finland erg gemist. Ik hoop er volgend jaar natuurlijk bij te zijn. Dat ik dit kan meemaken. Het gaat erg laat worden....."

Finland viert feest na historische kwalificatie

STER reclame