Een eerdere demonstratie van sociaal advocaten
NOS NieuwsAangepast

Dekker komt met extra geld sociale advocatuur, acties van de baan

Minister Dekker voor Rechtsbescherming trekt eenmalig 73 miljoen euro extra uit voor de sociale advocatuur, de rechtsbijstand voor mensen die geen advocaat kunnen betalen. Daarmee kunnen de tarieven in 2020 en 2021 omhoog.

De sociaal advocaten gaan akkoord met de handreiking van Dekker en blazen hun stakingsplannen voor de eerste twee weken van het nieuwe jaar af. Zij wilden het werk neerleggen omdat zij vinden dat zij te veel uren onbetaald moeten werken.

Dekker had vorige week nog een lastig debat over de sociale advocatuur in de Tweede Kamer. Advocaten op de publieke tribune verlieten boos de zaal, omdat de minister "stoïcijns" bleef volhouden dat hij binnen het beschikbare budget van zo'n 400 miljoen euro per jaar moest blijven. Hij zei hooguit wat te kunnen "schrapen". Dat heeft ertoe geleid dat er zowel voor 2020 als voor 2021 36,5 miljoen euro bijkomt.

'Rek eruit'

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker dat hem in gesprekken met advocaten steeds duidelijker is geworden dat voor veel sociaal advocaten "de rek eruit is". "Ik begrijp dan ook dat de frustratie is opgelopen, omdat er nog geen zicht was op hogere vergoedingen op korte termijn."

Dekker wil de gesubsidieerde rechtsbijstand hervormen. Wat hem betreft hoeven mensen bij echtscheidingen, arbeids- of huurconflicten, burenruzies of schulden niet meer standaard een advocaat in te schakelen. Dit soort problemen kan volgens hem ook buiten de rechtbank worden opgelost. Nu er extra geld beschikbaar komt, wil de Nederlandse Orde van Advocaten weer meepraten over dit plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl