NOS SchaatsenAangepast

Zilver voor Achtereekte op 3.000 meter, Canadese Weidemann verrast

Zilver voor Achtereekte achter Canadese Weidemann op 3.000 meter

De Canadese Isabelle Weidemann heeft verrassend de eerste 3.000 meter van het wereldbekerseizoen op haar naam geschreven. Weidemann imponeerde in haar rit tegen Esmee Visser en klokte een tijd van 4.04,67. Carlijn Achtereekte pakte het zilver (4.05,15) voor Ivanie Blondin, de tweede Canadese op het podium.

Martina Sáblíková, regerend wereldkampioene én sinds maart wereldrecordhoudster op de 3.000 meter, begon als favoriet aan de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, maar stelde teleur. De Tsjechische eindigde met 4.06,40 als vierde.

Olympisch kampioene Achtereekte versloeg haar ploeggenote Antoinette de Jong in een rechtstreeks duel: 4.05,15 om 4.07,67. De Jong moest daardoor genoegen nemen met de vijfde plaats.

Achtereekte is tevreden

"Het is jammer dat ik met 0,4 seconde verlies, maar ik ben hier wel tevreden mee", reageerde Achtereekte na haar rit. "Ik heb slechts twee keer eerder op een podium gestaan op de 3.000 meter bij een World Cup. Vorig jaar moest ik thuis toekijken. Dus dit is een mooi begin."

Bekijk hieronder de reactie van Carlijn Achtereekte na haar zilveren medaille op de 3.000 meter:

Achtereekte blij en tevreden met tweede plaats: 'Een mooi begin'

Visser komt tekort

Esmee Visser, twee weken geleden in Heerenveen winnares bij het wereldbekerkwalificatietoernooi op de 3.000 meter, moest passen toen Weidemann in de slotfase van haar race een versnelling plaatste. Visser eindigde met een tijd van 4.09,09 als negende.

Reina Anema, die zich bij de kwalificatie voor de wereldbekers verrassend voor drie afstanden wist te plaatsen, eindigde met 4.11,11 als elfde.

Goud op de teamsprint

De Nederlandse sprintsters begonnen het wereldbekerseizoen eerder op de dag met een overwinning op het onderdeel teamsprint.

Schaatssters beginnen wereldbekerseizoen met goud op de teamsprint

Debutante Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong reden in het Wit-Russische Minsk naar 1.29,22. Het zilver was voor Rusland (1.29,95) en het brons ging naar Japan (1.30,08).

Nederland is de regerend wereldkampioen op de teamsprint. De vrouwen, toen nog met Janine Smit op de plaats van Michelle de Jong, en ook de mannen (Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Kai Verbij) grepen afgelopen februari het goud in Inzell. Het onderdeel stond daar voor het eerst op het programma bij de WK afstanden.

Het is de vierde wereldbekerzege voor de Nederlandse vrouwen op de teamsprint.

Bekijk hieronder het programma van de wereldbekerwedstrijden in Minsk:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl