Dominique Weesie
NOS NieuwsAangepast

PowNed begint zaak tegen NPO om verbod op uitzenden via YouTube

Omroepvereniging PowNed stapt naar de rechter, omdat het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep haar verbiedt om PowNed-programma's als #Onrecht op het eigen YouTube-kanaal uit te zenden. Als PowNed dat wel doet, volgt een boete van 511.897 euro, schrijft oprichter, voorzitter en hoofdredacteur Dominique Weesie. De NPO zou zelfs hebben gedreigd de uitzendlicentie van PowNed in te trekken.

Vanwege die dreigementen zendt PowNed sinds 1 oktober op het eigen kanaal geen programma's meer uit, op het nieuwsprogramma PowNews na, zegt Weesie. "Gevolg is dat met belastinggeld geproduceerd materiaal nu domweg wordt 'verstopt' voor jongeren."

De reden voor het verbod zou de NPO-ambitie zijn om online zelf een grote speler te worden. Voor 1 oktober werden programma's op het PowNed-kanaal volgens Weesie gemiddeld 1,15 miljoen keer bekeken. Op het NPO-kanaal NPO 3 zouden ze de helft minder kijkers trekken. "Dat laten wij ons niet gebeuren. Online is onze levensader en die laten wij niet doorsnijden."

Versnippering voorkomen

NPO-bestuurder Martijn van Dam vindt het "buitengewoon vervelend" dat PowNed naar de rechter is gestapt. "Je hoopt dat je er gewoon samen uit kunt komen", zei hij bij Radio 1.

De NPO probeert steeds meer programma's te verzamelen onder één kanaal, aldus Van Dam. "En daar horen programma's van PowNed ook bij." Van een boete van een half miljoen euro waarmee zou zijn gedreigd, is volgens Van Dam geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl