Universiteiten en hogescholen adviseren terugkeer studenten uit Hongkong
De meeste Nederlandse onderwijsinstellingen adviseren studenten die voor hun studie in Hongkong zijn om terug te komen, vanwege de aanhoudende demonstraties en rellen in de voormalige Britse kolonie.
In de meeste gevallen betaalt de instelling de terugreis. Ook wordt gekeken hoe eventueel opgelopen studievertraging kan worden gecompenseerd. De universiteiten en hogescholen die studenten (nog) niet actief terugroepen, bieden wel hulp aan studenten die naar huis willen.
Meer dan 280 studenten
Er wordt niet centraal bijgehouden hoeveel Nederlandse studenten in een bepaald land zitten, maar uit een rondgang van de NOS langs universiteiten en hogescholen blijkt dat er naar schatting meer dan 280 Nederlandse studenten in Hongkong verblijven.
Van alle Nederlandse onderwijsinstellingen heeft de Rotterdamse Erasmus Universiteit met zo'n 70 de meeste cursisten in Hongkong. Die worden allen geadviseerd om zo snel mogelijk terug te reizen.
Colleges stilgelegd
Woordvoerder Annelies van Dijk van de Universiteit van Amsterdam heeft de indruk dat de meeste van hun 42 studenten terugkomen. "Dat heeft er mee te maken dat onze partneruniversiteiten de colleges en werkgroepen tot het einde van het semester hebben geschrapt. Dat geldt ook voor de andere universiteiten."
Het is al maanden onrustig in Hongkong. Er wordt regelmatig gedemonstreerd tegen het bestuur van de stad, en de invloed die de regering in Peking uitoefent. Veel demonstranten zijn studenten, en die gebruiken universiteiten als uitvalsbasis voor blokkades en gevechten met de politie. Vorige week kwam een 22-jarige Hongkongse student om het leven.
Bezorgde ouders
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft een aantal telefoontjes gehad van bezorgde ouders. Medewerkers hebben contact gezocht met de internationale afdeling van de universiteit van Hongkong en Nederlandse studenten geadviseerd om demonstraties te mijden.
Het ministerie houdt de situatie in de gaten en verwijst naar de website voor het actuele reisadvies. Op dit moment geldt er code geel, dat is geen negatief reisadvies, maar betekent dat er wel veiligheidsrisico's zijn.
De protesten lopen vaak uit op confrontaties met de oproerpolitie: