Justitieminister Cheng van Hongkong is bij een bezoek aan Londen gewond geraakt bij een confrontatie met demonstranten die solidair zijn met de pro-democratiebeweging in Hongkong.

Ze wachtten de minister op bij de plaats waar ze een toespraak zou houden. Ze werd uitgejouwd en uitgemaakt voor moordenaar.

Cheng kwam in het gedrang ten val waarbij ze gewond raakte aan haar arm:

Minister Hongkong gewond bij protest in Londen

China veroordeelt de gebeurtenissen en wil dat de zaak grondig wordt onderzocht.

In Hongkong gaan de rellen onverminderd door. Demonstranten, vooral studenten, gebruiken verschillende universiteiten als uitvalsbasis voor blokkades en gevechten met de politie. NOS-correspondent Sjoerd den Daas spreekt van een grote chaos. De metro rijdt niet en overal kunnen plotseling blokkades worden opgeworpen. "Het openbare leven ligt voor het grootste deel stil."

Een student bewaakt de toegang tot de Chinese University in Hongkong Reuters

Den Daas bezocht het terrein van de Polytechnic University. Rond het complex zijn barricades opgeworpen. Hij werd bij het binnengaan door studenten streng gecontroleerd, moest zijn paspoort en perskaart laten zien en werd gefouilleerd. Binnen hing de geur van wasbenzine, die gebruikt wordt om benzinebommen mee te maken.

Veel studenten dragen maskers en zelfgemaakte wapens om hun vrijheid te verdedigen, zoals ze zelf zeggen. Ze hebben zich bewapend met stenen, stokken, benzinebommen en zelfs pijl en boog.

Studenten van de Hong Kong Baptist University schieten met een katapult met tennisballen naar de politie Reuters

Bij de rellen is naar nu blijkt woensdag een 70-jarige man omgekomen. Hij wilde in zijn lunchpauze een foto maken van gevechten tussen stenen gooiende groepen. Vermoedelijk was het een gevecht tussen studenten en tegenstanders van het al vijf maanden durende protest. De man kreeg een steen op zijn hoofd en stierf in een ziekenhuis.

STER reclame